DA LI STE NEKADA POSETILI SRPSKI ISLAND? Nalazi se na dva sata vožnje od Beograda, a cena noćenja će vas IZNENADITI
Ribarska banja, Foto: Printscreen/youtube/ RTV Krusevac

lepote srbije

DA LI STE NEKADA POSETILI SRPSKI ISLAND? Nalazi se na dva sata vožnje od Beograda, a cena noćenja će vas IZNENADITI

Ribarska banja je jako posećena tokom cele godine

Objavljeno:

Ribarska Banja je jedno od turističkih mesta gde posećenost ne jenjava cele godine. Tokom leta, banja nudi brojne aktivnosti u prirodi, dok je zimi vrlo privlačna za posetioce zbog svojih termalnih izvora i otvorenog bazena, u kom je temperatura vode 38 stepeni.

Ribarska Banja predstavlja jedan od dragulja Srbije, koja nosi istoriju još od doba Rimljana. Ovo nestvarno mesto nalazi se u zagrljaju planine Jastrebac, kod Kruševca, u Rasinskom okrugu. Udaljena je od Beograda oko 220 kilometara, stoga je potrebno okvirno dva sata i 20 minuta autom. Prema nekim podacima, navodi se da su objekti u banji građeni na inicijativu Karađorđevića, kneza Aleksandra i kralja Petra Prvog, kome je upravo ova banja u Srbiji bila omiljena.

Cene smeštaja u Ribarskoj Banji

Poput ostalih banja u Srbiji, i Ribarska Banja nudi raznolike mogućnosti smeštaja, od povoljnijih, odnosno apartmanskih, pa do malo luksuznijih za posetioce sa debljim novčanikom.

Ribarska banja
foto: Printscreen/Youtube/Srdjan Kostic

Apartmani koji se nalaze u neposrednoj blizini centra, kreću se oko 20 evra po noćenju, a za taj novac moguće je iznajmiti smeštaj za dve do tri osobe. On u svom sklopu ima posebnu kuhinju, kupatlo i odvojene krevete.

Takođe, gostinske kuće su veoma popularan tip smeštaja u Ribarskoj Banji, jer se, osim boravka, posetiocima nudi i spreman obrok. Takva vrsta usluge, odnosno noćenje i doručak za dvoje, kreće se oko 50 evra.

Hoteli koji su najbliži Ribarskoj Banji smešteni su u Kruševcu, a cena se kreće od 30 evra po osobi ili 60 za dve po noćenju. U pomenutu cenu uključen je i doručak, kao i sve ostale mogućnosti koje nudi hotel.

Atrakcije u Ribarskoj Banji

Iako za nastanak imena ove banje postoje razne teorije i nagađanja, ipak se smatra da je nastalo po specifičnoj ribi, koja je u ovom kraju bila izuzetnog kvaliteta, stoga se veruje da je veza sa ribolovom ili prisustvo ribljih voda bila inspiracija za sam naziv ovog lekovitog mesta.

Sva lekovita svojstva vode iz termalnih izvora datiraju iz vremena Rimljana, što dokazuju i arheološki ostaci iz okoline banje. Nezaobilazna kupatila za posetioce vezuju se za doba Carice Milice, koja je, navodno, ovde redovno dolazila.

Termalni izvori banje bogati su mineralima, poput sumpora i drugih elemenata koji imaju blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi, zbog toga se smatraju lekovitim. Ovi izvori preporučuju se za lečenje stanja, kao što su bolesti kostiju i zglobova, reumatski i neurološki problemi, ali i za poboljšanje cirkulacije i opšteg blagostanja.

Noge, Bol, Kolena
foto: Profimedia

Bolesti koje se leče u Ribarskoj Banji

  • Razni oblici reumatizma
  • Stanja nakon povreda
  • Razna oboljenja lokomotornog aparata
  • Ginekološki problemi
  • Problemi sa disajnim putevima
  • Dečja cerebralna paraliza
  • Problemi sa gastrointestinalnim traktom
  • Problemi sa bubrezima i jetrom
  • Razna kožna oboljenja
  • Neurološka oboljenja

Voda iz ovih termalnih izvora ima prirodnu toplotu i terapeutski uticaj, što je čini idealnom za opuštanje i revitalizaciju tela. Takođe, važno je napomenuti da banja poseduje šest izvora mineralne sumporovite vode, a temperatura vode kreće se od 25 do 38 stepeni, dok su najtoplija vrela temperature od 40 stepeni. Na nju se, u ovom periodu hladnih dana, turisti najčešće odlučuju, ali i kada dođe do minusa.

Bonus video:

01:58

KADA ODEM U CRNU GORU JA RADIM, NE IDEM NA PLAŽU! Ana Kokić otkrila: Odmor će biti ako bude, JOŠ NISAM BILA NA MORU

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.