NOVE VESTI IZ PIO FONDA: Posebno će značiti jednoj grupi penzionera
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić

PENZIJA

NOVE VESTI IZ PIO FONDA: Posebno će značiti jednoj grupi penzionera

Pravilnik je primarno napravljen za potrebe Republičkog fonda PIO

Objavljeno:

Na inicijativu Saveza gluvih i nagluvih Srbije, Nacionalne organizacije osoba obolelih od ahondroplazije i Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije, predložene su dopune Pravilnika o utvrđivanju telesnih oštećenja u cilju poboljšanja društvenog statusa osoba sa invaliditetom, kao i ostvarivanja pojedinih subvencija koje im do sada nisu bile dostupne.

– Sektor za medicinsko veštačenje je, u ime Republičkog fonda PIO, predložio izmene i dopune Pravilnika o utvrđivanju telesnih oštećenja, nakon niza sastanaka radne grupe pri nadležnom ministarstvu, uvažavajući stručna mišljenja Republičke komisije za otorinolaringologiju, kao i stručnjaka za genetiku i retke bolesti. Istovremeno je, na bazi dosadašnje prakse, predloženo da se u Pravilnik dodaju i zapaljenske reumatske bolesti i maligne bolesti – navodi dr Milan Avakumović, zamenik direktora Sektora za medicinsko veštačenje RF PIO.

PIO fond
PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Predložene dopune su usvojene i Pravilnik o dopunama Pravilnika o utvrđivanju telesnih oštećenja stupio je na snagu 5. avgusta 2023. godine.

– Pravilnik je primarno napravljen za potrebe Republičkog fonda PIO, u cilju ostvarivanja prava na novčanu naknadu za telesna oštećenja čiji je uzrok povreda na radu ili profesionalna bolest, kao i za računanje staža osiguranja sa uvećanim trajanjem. Međutim, vremenom su se drugi zakoni, kao što je Zakon o socijalnoj zaštiti koji uređuje pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, i Carinski zakon koji propisuje uvoz automobila bez carine i povraćaj PDV-a, kao i pojedine ustanove i javna preduzeća koje daju subvencije osobama sa invaliditetom u vezi sa registracijom vozila, putarinama, parking kartama, nekim komunalnim uslugama, „pozvali” na ovaj Pravilnik, čime je značajno proširen krug njegovih korisnika i izmenjena njegova osnovna namena – navodi dr Milan Avakumović.

Bonus video:

01:48

ZBOG ČEGA PENZIONERI I DALJE RADE I TO NAJTEŽE POSLOVE?

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.