PROSEČNA PENZIJA ĆE BITI 45.000 DINARA, A STIŽE I JEDNOKRATNA POMOĆ: Direktor PIO fonda o novinama za PENZIONERE
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

PIO FOND

PROSEČNA PENZIJA ĆE BITI 45.000 DINARA, A STIŽE I JEDNOKRATNA POMOĆ: Direktor PIO fonda o novinama za PENZIONERE

Krajem novembra korisnike penzija očekuje i najavljena novčana pomoć od 20.000 dinara

Objavljeno:

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović kazao je da će već od Nove godine prosečna penzija biti 45.800 dinara.

On je podsetio da je 1. oktobra počela primena penzionerskih kartica, simbolično na Međunarodni dan starijih osoba, tako da je mesec oktobar, kako je kazao, obeležen na najbolji mogući način za penzionere – vanrednim povećanjem penzija i početkom primene penzionerskih kartica nove generacije.

Krajem novembra korisnike penzija očekuje i najavljena novčana pomoć od 20.000 dinara, podsetio je Ognjenović i naglasio – „ono što smo penzionerima obećali, to i ispunjavamo“.

Drugog novembra, najpre za korisnike iz kategorije samostalnih delatnosti, počinje isplata oktobarskih penzija vanredno usklađenih za 5,5 odsto. Uključujući redovna i vanredna povećanja za protekle dve godine i povišicu od 14,8 procenata, prema švajcarskoj formuli plus, koja penzionere očekuje od 1. januara 2024, ukupno kumulativno povećanje penzija u Srbiji biće više od 56 procenata.

1 / 7 Foto: Nebojša Mandić

Rebalansom Finansijskog plana Fonda PIO za 2023. obezbedili smo isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 20.000 dinara, koja će korisnicima penzija i privremenih naknada biti isplaćena 30. novembra.

Svim ovim konkretnim potezima pokazujemo da vodimo računa o životnom standardu naših najstarijih sugrađana – precizira direktor Republičkog fonda PIO, Relja Ognjenović.

Sredstva za vanredno usklađivanje penzija od 1. oktobra obezbeđena su iz više ostvarenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, a nakon ovog uvećanja procenjena prosečna penzija za oktobar 2023. iznosi oko 39.890 dinara.

– Već od Nove godine prosečna penzija u Srbiji biće oko 45.800 dinara, odnosno oko 390 evra. Sa tim povećanjem idemo ka realnom ispunjenju plana da 2025. godine prosečna penzija bude između 430 i 450 evra, najavio je on.

Kako je podsetio, 2012. godine iznos prosečne penzije bio je svega 204 evra. Najniži iznos penzije za januar 2024. za kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti biće skoro 25.000 dinara, dok će, recimo, korisniku koji je u septembruprimio 60.000 dinara, januarska penzija iznositi oko 72.600 dinara. Nikada se penzije nisu povećavale tako brzo i znatno iznad nivoa inflacije. Ali to je pravi način da se našim starijima odužimo za sve što su uradili za ovu državu, da im zahvalimo na podršci i na tome što su podneli najveći teret ekonomskih mera Republike Srbije koje smo morali da uvedemo, i izneli sve to kako bi sada imali veće penzije i kako bi zemlja išla napred boljim ekonomskim putem – istakao je Relja Ognjenović.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.