BRIŠU ROKOVE TRAJANJA, A POKVARENO MESO PROVUKU KROZ VINOBRAN? Radnik marketa otkrio “prljavštine” kojima se služe!
Meso, Foto: Emilija Jovanović

da li je moguće?

BRIŠU ROKOVE TRAJANJA, A POKVARENO MESO PROVUKU KROZ VINOBRAN? Radnik marketa otkrio “prljavštine” kojima se služe!

Radnik marketa u Srbiji otkriva da sa se sve i svašta radi za veću zaradu, a na štetu potrošača

Objavljeno:

Kupujete na primer testenine, keks, mleko, salamu ili meso, možda i obratite pažnju na rok trajanja, ali da li ste ikada pomislili da taj podatak može biti falsifikovan?! Ili deklaracije zamenjene? Sigurno vam nikad nije palo na pamet da bi meso moglo biti više puta provučeno kroz vinobran i vodu! Ili da se pilići posle isteka roka zamrzavaju, a kada se pokvare i na "minusu", onda se dezinfikuju i prodaju na komade - krilca, batake, belo meso.

Zvuči za priču "verovali ili ne", ali baš sve to se dešava. Ove šokantne tvrdnje izneo je jedan od radnika jednog od marketa (čije su ime i prezime poznati autoru). Iz straha za svoj posao i bezbednost ostao je anoniman, ali kako kaže, želi na sve načine da pokuša da zaštiti kupce i otkrije sve "prljavštine" koje moraju da rade radnici ove firme, jer drugačije platu ne bi zaradili.

Prodavnica
Prodavnicafoto: Printscreen

- Biti radnik ovog lanca marketa nije nimalo lako. Ali danas posao nije lako naći, a ja moram da izdržavam porodicu. Dugo godina sam ovde i u početku su ove radnje bile za ponos i svaku pohvalu! A onda su se stvari mnogo promenile. Radi se sve i svašta za veću zaradu, a na štetu potrošača. Nekada se znalo ko je zadužen za meso, mlečne proizvode, peciva, voće..

Pokvareni frižideri

U razgovoru za Zaštitnik potrošača ovaj hrabri radnik naveo nam je i činjenicu da nema nedelje da se bar jednom ne pokvari neki frižider sa mlekom i mlečnim proizvodima!

- Aparati su u očajnom stanju, non-stop iskaču osigurači, kvare se frižideri. Nema dana da neki kupac ne dođe da nam vrati mleko koje se usmrdelo ili sir koji je potpuno buđav. To se dešava zato što ti frižideri i nisu namenjeni za čuvanje takvih proizvoda niti su ispravni, što ozbiljno dovodi u pitanje kvalitet tih namirnica. Radnje su mnogo prljave. Rafovi se retko kad brišu i puni su prašine, podovi prljavi, a o korpama i kolicima da ne govorim. Nikada nisu dezinfikovani. Roba po rafovima je takođe problematična. Potpuno su namirnice izmešane: od hleba, preko hemije, do dečijih igračka ili sokova. Nekada nam prodajni prostor izgleda kao da je pala atomska bomba - priča sagovornik.

- Sada svi sve radimo. U isto vreme sklanjamo kutije sa prolaza, sečemo meso, krijemo robu sa isteklim rokom, pakujemo je na rafove, popravljamo frižidere koji se kvare barem jedno nedeljno. I ne bi možda bilo sve tako strašno, da mi za našu bednu platu ne moramo još i da varamo potrošače, jer nam je tako naređeno! U suprotnom svaki minus ili neostvareni profit plaća poslovođa, a samim tim i svi radnici iz radnje - ispričao je ovaj radnik, a zatim otkrio šta se sve krije iza rafova:

- Ne znam ni odakle da počnem, jer toliko jezivih stvari ima. Krenuo bih od delikatesa i mesa, zato što to što se tu radi ozbiljno može da ugrozi zdravlje potrošača. Evo, na primer, kada nam stigne sveže meso, njegov rok upotrebe je svega nekoliko dana. Ukoliko se ne proda sve, to se naravno ne baca, već ide na dalju obradu. Prve nedelje svaki dan mesar ga provlači kroz vinobran i vodu, a ako ostane u vitrini i drugu nedelju, onda je ono potpuno pokvareno i moraju da mu se promene namena i oblik.

Meso
Mesofoto: Espreso

Naravno opraće se ponovo u sirćetu i vinobranu, a zatim samleti nekoliko puta na mašini, napuniti svim začinima i od toga će se napraviti kobasice i ćevapi! Kako nemaju deklaraciju za taj novi proizvod, sačekamo novu turu svežeg mesa, pa nju koristimo, a staru bacamo. I mleveno meso je sumnjivog porekla, jer više ne prodajemo naše sveže, na licu mesta samleveno, već ga uvozimo gotovo i zaleđeno!

NOPS: Zatvoriti problematične radnje

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović napominje za Zaštitnik potrošača da su ova svedočenja radnika veoma uznemirujuća i poražavajuća. Stoga on apeluje na inspekciju da hitno reaguje!

- Ovakvim poslovanjem poznati lanac krši i Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o bezbednosti hrane! Tržišna inspekcija mora da pročešlja svaku radnju i da uradi detaljan nadzor. Ovo ne sme proći nekažnjeno. Kazne za ovakvo poslovanje idu i do dva miliona dinara uz zatvaranje objekata dok ne isprave svaku grešku - ističe Papović i dodaje:

- Brisanjem isteklih rokova, ovakvo tretiranje mesa i mlečnih proizvoda je krivično delo. Oni ozbiljno ugrožavaju zdravlje svojih kupaca. Pritom, cene su im visoke za takve uslove prodaje, a umesto da snižavaju ono što se ne prodaje, oni ga peru hemikalijama i menjaju deklaracije. Ovo je skandalozno!

Ništa bolje, nastavlja sagovornik, nije ni kada su u pitanju sveži pilići koji se nalaze u ponudi u ovom marketu.

- I oni imaju kratak rok trajanja, a kada ih ne prodamo na akciji, idu u zamrzivače, odakle se vade i otapaju na sobnoj temperaturi dok se sve ne proda. Međutim, ukoliko prođe određeni broj dana i oni počnu da menjaju boju i miris i tako zaleđeni, mesar ih opere u vinobranu i tranžira na batake, krilca i belo meso i prodajemo pile tako rasparčano. Naravno uz zamenjenu, odnosno poturenu deklaraciju od nove ture koja je stigla. A najgore od svega je to što ovaj lanac marketa nema dozvolu da prodaje bilo kakve vrste svežeg mesa u svojim radnjama - bez daha nam čovek otkriva detalje jezivog poslovanja.

Na pitanje kakvim se još trikovima služe u ovoj radnji odgovara:

- Recimo, na nedeljnom nivou imamo zadatak da pregledamo sve rafove i da vidimo kojim proizvodima je istekao rok. Kada ih pronađemo, a uglavnom ih bude mnogo, daju nam aceton i vatu i redom brišemo stare rokove trajanja. I tu nije kraj.

Poslovođa ili neko od nas radnika onda ide i redom na te obrisane pečatom stavlja nove datume koji su "za prodaju". Tu se obično nađu i salame, kobasice, testenine, poneka čokolada, keks, slane grickalice... - otkriva on i moli potrošače da dobro paze šta kupuju u ovim radnjama, a na nadležne organe apeluje da je krajnje vreme da se ozbiljno pozabave načinom poslovanja ovih radnji i da zaštite i kupce i radnike!

Bonus video:

00:50

MESO IZ EPRUVETE? NE, HVALA! Građani odgovorili šta misle o laboratorijski uzgojenoj hrani iz EU

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.