PREGLED CENA STOKE I STOČNE HRANE: Zabeležena slaba ponuda TELADI, a jagnjad se mogla pazariti na 12 STOČNIH PIJACA
Jagnje / ilustracija, Foto: Profimedia

za avgust 2023

PREGLED CENA STOKE I STOČNE HRANE: Zabeležena slaba ponuda TELADI, a jagnjad se mogla pazariti na 12 STOČNIH PIJACA

Jagnjad su se tokom proteklog meseca mogla pazariti na dvanaest stočnih pijaca ukljičenih u STIPS

Objavljeno:

Karakteristika proteklog meseca na tržištu svinja je zabrana rada većine stočnih pijaca uključenih u STIPS na području Srbije odlukom Republičke veterinarske inspekcije zbog bolesti Afričke kuge svinja. Iz tog razloga broj evidentiranih grla prasadi telesne mase do 15 kilograma bio je jako mali, kao i tovnih svinja. I tokom avgusta, kao i prethodnih meseci, zabeležena je slaba ponuda teladi SM rase do 160 kilograma na prodajnim mestima u Srbiji uključenih u projekat STIPS. Jagnjad su se tokom proteklog meseca mogla pazariti na dvanaest stočnih pijaca ukljičenih u STIPS. Ponuda je varirala od mesta do mesta i sve u svemu bez značajnijih promena u odnosu na jul.

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Kao i prethodnih meseci i tokom avgusta je zabeležena slaba ponuda teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na prodajnim mestima u Srbiji uključenih u projekat STIPS. Obim prodaje, takođe, se nije značajnije menjao u odnosu na jul. Dominirala je cena od 600 din/kg.

Ponuda teladi HF rase zabeležena je jedino na stočnoj pijaci u Somboru po ceni od 600 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu mogla su se pazariti tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 450 din/kg, što ukazuje na blagi pad u odnosu na jul.

Telad / ilustracija
Telad / ilustracijafoto: ARM Investigations/youtube/printscreen

Nije bilo promena na tržištu tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, jer se prodaja odvijala po ceni od 330 din/kg, na stočnoj pijaci u Somboru. Proteklog je meseca zabeležen je promet jedino tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma, čija se cena kretala od 330 din/kg, u Kraljevu do 350 din/kg, u Užicu.

Prodaja krava za klanje SM rase zabeležena je proteklog meseca na četiri pijace žive stoke, po ceni koja je varirala od 150 din/kg, na stočnoj pijaci u Somboru, do 280 din/kg, na pijaci žive stoke u Užicu. Jako slaba bila je ponuda krava za klanje HF rase, kao i prethodnih meseci. Mogle su se pazariti na pijaci žive stoke u Somboru po dominantnoj ceni od 140 din/kg.

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Karakteristika proteklog meseca na tržištu svinja je zabrana rada većine stočnih pijaca uključenih u STIPS na području Srbije odlukom Republičke veterinarske inspekcije zbog bolesti Afričke kuge svinja. Iz tog razloga broj evidentiranih grla prasadi telesne mase do 15 kilograma bio je jako mali, a kupci su trebali da izdvoje od 300 din/kg do 500 din/ kg. Cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma varirala je takođe od 300 do 500 din/kg, ali je najzastupljeniji bio iznos od 380 din/kg.

Svinje / ilustracija
Svinje / ilustracijafoto: Emilija Jovanović

Jako slaba bila je ponuda i prodaja i tovnih svinja tokom proteklog meseca.Zabeležena je prodaja na četiri stočne pijace a dominirao je iznos od 250 din/kg što ukazuje na činjenicu da nije bilo promene cena u odnosu na predhodna tri meseca. Još je slabija bila ponuda tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma jer je evidentirana prodaja na dve stočne pijace koje su bile u funkciji po ceni od 210 din/kg do 220 din/kg.

Slična je situacija zabeležena i na tržištu krmača klanje u pogledu broja prodajnih mesta a cena je varirala od 165 din/kg do 200 din/kg.

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Jagnjad su se tokom proteklog meseca mogla pazariti na dvanaest stočnih pijaca ukljičenih u STIPS. Ponuda je varirala od mesta do mesta i sve u svemu bez značajnijih promena u odnosu na jul. Prodajna cena varirala je od 350 din/kg do čak 550 din/kg, koliko je dostigao iznos na pijaci žive stoke u Pirotu. Ipak, dominirao je iznos od 400 din/kg, kao i tokom jula.

Jagnje / ilustracija
Jagnje / ilustracijafoto: RINA

Kupci su šilježad proteklog meseca mogli da nabave na tri stočne pijace, a cena je varirala od 230 do 300 din/kg. Obim prodaje bio je slabiji u odnosu na ponudu. Prodaja dviski evidentirana je jedino na stočnoj pijaci u Kragujevcu po ceni od 170 din/kg. Što se tiče ponude i prodaje ovaca, situacija se nije bitnije menjala u odnosu na juli. Cena je varirala od 120 din/kg, na pijaci žive stoke u Somboru do 220 din/kg, na stočnoj pijaci u Obrenovcu.

Promet jajradi evidentiran je na šest stočnih pijaca po dominantnoj ceni od 400 din/kg. Obim prodaje bio je slab, kao i prethodnih meseci. Na tržištu koza ništa novo u odnosu na prethodnih nekoliko meseci. Zabeležen je promet na četiri stočne pijace po dominantnoj ceni od 120 din/kg, kao i tokom jula.

Cene žitarica i stočne hrane

U pogledu ponude kukuruza, pšenice i stočnog ječma tokom avgusta nije bilo značajnije promene u odnosu na prethodni mesec. Cena kukuruza je na pijacama u Srbiji proteklog meseca varirala u intervalu od 25 din/kg do 37 din/kg, ali se najčešće kretala od 30 do 32 din/kg. To ukazuje na pad u odnosu na pretdhodni period. U silosima se cena kukuruza kretala u intervalu od 18 din/kg do 35 din/kg. Dominirao je iznos od 20 din/kg što ukazuje na pad u onosu na jul.

Što se pšenice tiče, kupci su proteklog meseca na pijacama trebali najčešće da izdvoje od 30 din/kg do 38 din/kg, ali je dominirao iznos od 30 din/ kg. U silosima je cena najčešće varirala od 21 din/kg do 22 din/kg. Na tržištu stočnog ječma nije bilo značajnijh promena u odnosu na prethodni period na pijacama uključenim u STIPS. Ova žitarica mogla se pazariti na četiri pijace po dominantnoj ceni od 32 din/kg.

Promet stočnog ječma se odvijao u silosu na području Subotice po ceni od 18 din/kg. Što se stočnog brašna tiče nije bilo značajnijih promena u pogledu ponude u odnosu na predhodnih par meseci. Dominirala je cena od 33 din/kg.

Stočno brašno se moglo pazariti jedino u silosu na području Loznice po dominantnoj ceni od 30 din/kg. U maloprodajnim objektima je cena ovog hraniva varirala od 27 do 38 din/kg.

Prodaja sojine sačme se proteklog meseca odvijala u maloprodajnim objektima na području dvanaest gradova u Srbiji a cena je varirala najčešće od 100 din/kg do 110 din/kg.

Lucerkino brašno moglo se kupiti u maloprodajnim objektima na području dva grada, a dominantna cena ostala je 50 din/kg, kao i tokom jula.

Suncokretovu sačmu su proteklog meseca kupci mogli pazarit u maloprodajnim objektima na području dvanaest gradova Srbije. Dominirala je cena od 65 din/kg, što ukazuje na rast.

Soja u zrnu se kao i prethodnih nekoliko meseci mogla pazariti jedino na pijaci u Loznici, a dominantna cena iznosila 60 din/kg. U silosima je prodajna cena sojinog zrna varirala od 58 do 72 din/kg.

Ponuda lucerkinog sena bila je uobičajena za ovaj period godine, cena je varirala od 20 do 40 din/kg u zavisnosti od kavaliteta prozvoda i obima ponude i tražnje. Dominirao je iznos od 28 din/kg.

Izvor: STIPS

Bonus video:

01:29

CENA SVINJETINE ISTA U INOSTRANSTVU I SRBIJI?! Anekta Kurira povodom NAGLOG poskupljenja mesa, ŠOK ODGOVORI GRAĐANA

(Espreso / Agrosaveti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.