KONAČNO PADAJU CENE NAMIRNICA U SRBIJI? Od sutra će biti NOVA PRAVILA IGRE, ovo bi moglo SVE da PROMENI!
Market, Foto: Tamara Trajković, Emilija Jovanović, Beta / Miloš Miškov, Espreso

niže cene u trgovinama

KONAČNO PADAJU CENE NAMIRNICA U SRBIJI? Od sutra će biti NOVA PRAVILA IGRE, ovo bi moglo SVE da PROMENI!

Kako je nedavno izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković nekoliko trgovinskih članaca diktira uslove pod kojima će neko proizvoditi

Objavljeno:

Sutra, 8. septembra zajedno će sesti predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i najvećih trgovinskih lanaca i utvrditi nova pravila igre. Tema će biti nove, niže cene za veliku grupu robe. Nakon sastanka koji počinje u 12 časova, ministar Tomislav Momirović obratiće se i javnosti.

Kako je "Blic Biznis" juče objavio Vlada Republike Srbije počela je da pregovara sa trgovcima i proizvođačima o smanjenju cena. Prema informacijama Blica, na listi će biti i osnovne životne namirnice, ali i mnoge druge. Namera je da se svi učesnici u lancu odreknu dela marže za određene proizvode i to ne samo one koji čine grupu osnovnih životnih namirnica kako bi učinili da namirnice koje građani svakodnevno koriste budu još jeftinijie.

- Biće to sastanak na kome će učestvovati i ministar Momirović i drugi predstavnici ministarstva i Vlade, ali i velikih broj trgovinskih lanaca, ne samo pet najvećih - rekao je izvor Blica iz Nemanjine 11.

Kako je nedavno izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković nekoliko trgovinskih članaca diktira uslove pod kojima će neko proizvoditi. Oni imaju veću pregovaračku moć i koriste je da bi povećali maržu više nego što zahteva pokriće troškova, a to na kraju povećava i cene.

- Inflacija je gubitak za sve nas, a NBS plaća najveću njenu cenu. Marže u trgovini su značajno porasle i odmažu vraćanju inflacije u granice cilja – rekla je ona.

Jorgovanka Tabaković
Jorgovanka Tabakovićfoto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu naglašava da tržišni akteri ne zavise od izvršne vlasti:

- Možda su neki dobili subvencije za proizvodnju, pa sada na njih može da se utiče, ali samo kroz neki fer dogovor da snize marže. Drugačije to nije moguće. Primera radi, za vreme pandemije su svi dobijali pomoć države, pa je moglo da se razgovara na tu temu. S druge strane, navodi profesor, Narodna banka Srbije već dve godine vodi borbu sa inflacijom i cenama i on očekuje da bi možda moglo da se razgovara u tom smislu.

- Čak i u vreme vanrednog stanja kada su bile ograničene cene pet osnovnih životnih namirnica (meso, mleko, ulje, brašno i šećer), trgovci su se dosetili, pa su ih prodavali na džakove jer tu nije bilo ograničenja cena i na taj način su izigrali uredbu. Drugi su prerađivali meso i prodavali ga po višoj ceni. Sve u svemu, u ekonomiji nema ništa za džabe, pa se bojim da ćemo morati da platimo na nekom drugom mestu – kaže prof. Savić za Kurir.

Bonus video:

01:33

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne

(Espreso / Blic, Anica Jelovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.