KORISNIK KREDITA OTPLATI DVA STANA ZA JEDAN! Ponovo porastao EURIBOR, profesora posebno brine OVA KAMATA!
Stanovi, Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen/4zida.rs

VAŽNO

KORISNIK KREDITA OTPLATI DVA STANA ZA JEDAN! Ponovo porastao EURIBOR, profesora posebno brine OVA KAMATA!

Banke su pooštrile uslove za odobravanje kredita

Objavljeno:

Profesor Univerziteta Singidunum Nikola Stakić kaže za RTS da je za samo godinu i po dana, euribor porastao za više od četiri procenta, te da su mesečne rate za građane skočile za oko 50 odsto. Navodi da ćemo, pod pretpostavkom da ostane ovakvo stanje, kakvo je trenutno, definitivno imati usporavanje i pad inflacije, te da je samo pitanje da li će ona baš doći na nivo od osam odsto.

Od 1. jula porastao je šestomesečni euribor na 3,9 odsto. Kako raste referentna kamata u evrozoni – raste i euribor koji ulazi u obračun za indeksirane kredite, najčešće stambene. U Srbiji ima blizu 160.000 stambenih kredita, pa će dužnike rast tih kamata, znatno pogoditi.

Profesor Univerziteta Singidunum Nikola Stakić kaže za RTS da smo mi za godinu i po dana imali neverovatnu dinamiku rasta referentnih kamatnih stopa i uopšte euribora.

"Za samo godinu i po dana euribor je porastao za više od četiri procenta. Mi sada svedočimo neverovatno brzom rastu i dinamici kamatnih stopa. Mesečne rate za građane su skočile, pa možemo da kažemo za oko 50 odsto. Naravno to zavisi od toga na koji period ste uzeli kredit", kaže Stakić.

"Zabrinjava kumulativna kamata, banci se vraća više nego duplo"

Prema njegovim rečima, posebno ga zabrinjava kumulativna kamata koja se plaća banci.

"Ono što mnogo brine je kumulativna kamata, koju biste platili banci uz pretpostavku da kamate ostanu ovako visoke, što verujem da se neće desiti. Da, ukupan iznos kamate koji vraćate banci je veći nego duplo", objašnjava Stakić.

Na konstataciju novinara da otplatimo dva stana, a dobijemo jedan, Stakić je odgovorio: "Tako je, možda i više od toga".

"Po najnovijem izveštaju Kreditnog biroa, stanovništvo je najrevnosnije u otplati svojih obaveza, pre pravnih lica i javnog sektora. Prema podacima iz maja ove godine, ispod 2,5 procenata je docnja u sektoru stanovništva", ističe gost Dnevnika 1.

1 / 4 Foto: Profimedia

Pooštreni uslovi za odobravanje novih kredita

Banke su pooštrile uslove za odobravanje kredita, tvrde da su to učinile kako bi se zaštitile od nenaplativih kredita.

Gost Dnevnika 1 ukazuje na to da banke izlaze sa novim uslovima za odobravanje kredita jer kako kaže, one moraju da ukalkulišu svoj rizik.

"Definitivno ćemo imati usporavanje i pad inflacije"

Govoreći o inflaciji navodi da ćemo, pod pretpostavkom da ostane stanje kakvo je trenutno, definitivno imati usporavanje i pad inflacije, te da je samo pitanje da li će ona baš doći na nivo od osam odsto.

"Ja bih voleo da ono što kažu zvaničnici iz Narodne banke Srbije – da se inflacija prepolovi do kraja ove godine, i da bude na nivou oko osam procenata. To znači da u drugoj polovini godine inflacija značajno mora da padne, kako bi na neki način kompenzovala prvu polovinu godine. Ja sam pre stanovišta da će ona biti negde na nivou između devet i deset procenata", ocenjuje Stakić.

Bonus video:

02:54

PONOVO RASTU RATE ZA KREDITE, EURIBOR OPET SKAČE! Ekspert otkrio koliko ćemo para morati više da izdvojimo ubuduće

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.