PIO FOND IZDAO NAJNOVIJE SAOPŠTENJE: Evo o čemu se radi, tiče se SVIH PENZIONERA
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

obratite pažnju

PIO FOND IZDAO NAJNOVIJE SAOPŠTENJE: Evo o čemu se radi, tiče se SVIH PENZIONERA

S ovim povećanjima i prosečna penzija doživeće značajan rast

Objavljeno:

Prosečan iznos penzije za maj 2023. godine je 37.821 dinar, objavio je PIO Fond.

Taj rast prosečna penzija u Srbiji dostigla je posle povećanja penzija novembra prošle i januara ove godine, ukupno preko 20 odsto.

Kako je kazao predsednik SrbijeAleksandar Vučić primanja penzionera biće uvećana 1.oktobra za 5,5 odsto i 14,6 odsto 1. januara 2024. što kumulativno iznosi više od 20 odsto.

„Imali smo povećanje penzija, imali ste Švajcarsku formulu 5,5 odsto, vanrednu indeksaciju 9 odsto, zatim 12,1 odsto pa 5,5 odsto, pa 14,6 odsto to vam je negde oko 55 odsto kumulativno, to je najveće povećanje penzija u istoriji, u dve godine, najveće povećanje u istoriji Srbije, od kad postoji Jugoslavija i Srbija“, kazao je predsednik za TV Prva.

Što se inflacije tiče, predsednik je kazao da će prosečna inflacija za ovu godinu biti negde oko 11 odsto, da se očekuje da krajem godine bude jednocifrena, i da plate i penzije moraju da imaju veći rast od toga.

PIO fond, Penzioneri, Penzionerska kartica
foto: Nenad Kostić

S ovim povećanjima i prosečna penzija doživeće značajan rast.

Od naredne godine imaćemo prosečnu penziju od 390 evra, kazao je nedavno ministar finansija Siniša Mali, podsetivši da je penzija 2012. godine bila 204 evra, dakle skoro duplo je povećana za ovih desetak godina, uprkos svim nevoljama.

Mali je naglasio i da je to sve urađeno na zdravim osnovama. „Potpuno smo likvidni i ne zavisimo od tržišta kapitala, sve svoje obaveze završavamo na vreme“, naveo je.

On je podsetio i na cilj da prosečan iznos penzije u 2025. godini dostigne 450 evra.

01:48

ZBOG ČEGA PENZIONERI I DALJE RADE I TO NAJTEŽE POSLOVE?

(Espreso/Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.