PROVERITE DA LI IMATE PRAVO NA POSEBAN RADNI STAŽ: Sa njim se POVEĆAVA iznos PENZIJE, evo pod kojim USLOVIMA!
PIO fond, Foto: Nebojša Mandić

poseban radni staž

PROVERITE DA LI IMATE PRAVO NA POSEBAN RADNI STAŽ: Sa njim se POVEĆAVA iznos PENZIJE, evo pod kojim USLOVIMA!

Bitno je naglasiti da ove dve godine ne mogu da se koriste za raniji odlazak u penziju, već isključivo za obračun iznosa penzije

Objavljeno: 13:40h

Sve majke koje imaju troje ili više dece, kada dođe vreme za penziju, imaju pravo na veća primanja. One, naime, imaju pravo na poseban staž u trajanju od dve godine, što zapravo znači da će, kada se budu penzionisale, zahvaljujući tim godinama moći da povećaju iznos koji primaju svakog meseca.

Muškarci u Srbiji mogu da odu u penziju sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža, dok je za žene ova granica još uvek niža, pa one mogu da se penzionišu sa 63 godine i šest meseci života i barem 15 godina staža.

Znajući da penzije u našoj zemlji nisu toliko velike i dovoljne za dostojanstven život, mnogi radnici kojima je ostalo još malo do penzionisanja strahuju kako će rasporediti sve životne troškove za manjim primanjima. Ipak, za majke koje su rodile troje i više dece postoji jedna vrsta olakšice.

Naime, svaka žena koja spada u ovu kategoriju ima pravo na poseban staž od dve godine.

Glavna razlika između „klasičnog“ i ovog staža jeste što se za ove dve godine ne plaćaju doprinosi, a u računicu za iznos penzije ulaze samo na zahtev žene.

Bitno je naglasiti da ove dve godine ne mogu da se koriste za raniji odlazak u penziju, već isključivo za obračun iznosa penzije.

Ko ima pravo na poseban staž?

Majke koje su rodile troje i više dece nisu jedine koje imaju pravo na poseban staž. Kako je objavio PIO fond, oni građani koji su proveli određeno vreme u oružanim akcijama, zarobljeništvu ili na lečenju i rehabilitaciji, i to u dvostrukom trajanju od vremena koje su tamo proveli.

PIO fond
PIO fondfoto: Nebojša Mandić

Inače, Zakon o penzijskom i invalidskom osigurnju sadrži i odredbu na osnovu koje pravo na poseban staž imaju i majke sa jednim ili dva deteta.

Prema toj odredbi, majka jednog deteta ima pravo na poseban staž u trajanju od šest meseci, a majka dva deteta od godinu dana.

Međutim, ova odredba počeće da se primenjuje tek 2032. godine, pa će majke jednog ili dva deteta tada moći da podnesu zahtev.

Do tada, poseban staž ostaje rezervisan za majke troje dece.

Kolika će biti penzija?

Iako majke ne mogu da odu u penziju dve godine ranije zahvaljujući posebnih stažom, prilikom obračuna iznose penzije, računaće se kao da je žena radila dve godine više, dakle imaće i veću penziju.

Primera radi, ako je žena ostvarila 20 godina radnog staža, primaće penziju kao da je radila 22.

Ako je za tih 20 godina rada žena stekla pravo na penziju od 30.000 dinara, zahvaljujući dodatne dve godine, njena primanja povećala bi se za 10 odsto, odnosno na oko 33.000.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju jeste da, kako prema zakonu, ukupno trajanje radnog staža može da iznosi najviše 45 godina, penzija neće biti veća ako se dodaju još dve godine posebnog staža.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.