CENE OGREVA DRASTIČNO PALE, NE ČEKAJTE NI TRENUTAK: Sada je pravo vreme da se spremite za ZIMU, evo koliko KOŠTA
Drva, Foto: RINA

VAŽNO!

CENE OGREVA DRASTIČNO PALE, NE ČEKAJTE NI TRENUTAK: Sada je pravo vreme da se spremite za ZIMU, evo koliko KOŠTA

Stručnjaci savetuju da je za kupovinu ogreva, a posebno drva, kraj proleća i početak leta najbolje vreme, a pored cene - razlog je i što drvetu treba nekoliko meseci da se prosuši i da dostigne nivo vlažnosti koji se smatra optimalnim za sagovaranje

Objavljeno: 08:04h

Iskustva iz prethodnih godina pokazala su da je leto najbolje vreme za nabavku ogreva. Pelet je na domaćem tržištu značajno pojeftinio, a potražnja za njim je od početka marta drastično skočila. Vlasnik firme za proizvodnju peleta "Bio Energy Point" Zoran Drakulić kaže da je cena peleta trenutno izuzetno povoljna, imajući u vidu da je prošle godine Vlada donela uredbu kojom je zabranila izvoz i ograničila cenu. Na stovarištima kažu da je cena peleta niža od prošlogodišnje za oko 10.000 dinara po toni, i prodaje se od 32.000 do 36.000 dinara. Ugalj i drva su, takođe, pojeftinili.

Cene uglja, drveta, peleta i briketa prošle godine su varirale i od februara do decembra promenile su se nekoliko puta. Tako je u oktobru pelet na pojedinim mestima dostigao rekordnu cifru od 400 evra po toni, a od avgusta do novembra bilo ga je i manje u ponudi na našem tržištu. Vlada Srbijezbog toga je donela uredbu, koja je bila an snazi zaključno sa januarom, o ograničenju cene tog ogreva na 320 evra sa PDV-om, kao i zabranu izvoza. U novembru je došlo do značajnog pada tražnje i gomilanja peleta i kod proizvođača i na stovarištima.Nakon prošlogodišnje situacije, ove godine ponuda je stabilna, priča vlasnik firme za proizvodnju peleta Zoran Drakulić i dodaje da je cena znatno niža nego prošle godine.

Cena je niža za oko 25 odsto, priča Drakulić i kaže da očekuje da cena ne bude promenjena do kraja godine."Ne verujem da će biti promena u ceni, očekujem da ostane ista, posebno jer nam je predsednik Aleksandar Vučić obećao da neće biti poskupljenja struje do kraja godine", kaže Drakulić.

Dalekovod, Struja
foto: Beta

Kako navodi, usled loših vremenskih prilika prethodnih nedelja, isporuka drveta je usporena, ali to ne utiče nagativno na tržište, te je uprkos tome situacija sa peletom stabilna i očekuje se da takva i ostane.

U stovarištima u glavnom gradu, cene peleta kreću se od 32.000 do 36.000 dinara po toni. Dok su potrošači uoči protekle grejne sezone bili prinuđeni da za nabavku uglja izdvajaju i do 26.000 dinara po toni, sada se ugalj "stanari" u komadu može kupiti za 15.480 dinara po toni, dok se taj ogrev na nekim mestima može naći i po ceni od čak 10.000 dinara po toni.Kubik drva trenutno se kreće oko 9.000 dinara na većini stovarišta, u zavisnosti od vrste drveta.

Drva
foto: RINA

Sa druge strane, znatno povoljnije - drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima "Srbijašuma" po ceni od 5.269 dinara po kubiku. Stručnjaci savetuju da je za kupovinu ogreva, a posebno drva, kraj proleća i početak leta najbolje vreme, a pored cene - razlog je i što drvetu treba nekoliko meseci da se prosuši i da dostigne nivo vlažnosti koji se smatra optimalnim za sagovaranje.

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.