KONAČNO ISPLIVALA PRAVA CIFRA! Zna se tačna visina Nemačke penzije, a gledajte samo kolika je u odnosu na srpsku
Penzija, Foto: Nebojša Mandić

usklađivanje

KONAČNO ISPLIVALA PRAVA CIFRA! Zna se tačna visina Nemačke penzije, a gledajte samo kolika je u odnosu na srpsku

Glavni razlog za to povećanje je relativno visoko usklađivanje penzija poslednjih godina

Objavljeno:

Prosečna penzija u Nemačkoj značajno je porasla od 2010. godine, i to za gotovo 500 evra bruto, pokazuju podaci nemačkog Fonda za penzijsko osiguranje.

Tako je nemački građanin koji je prošle godine otišao u penziju s 35 godina staža u proseku dobio 1.522 evra bruto, ne računajući odbitke (osiguranje za bolovanje i negu), piše Fenix magazin, a prenosi N1.

To je gotovo 500 evra više nego 2010. godine kada je prosečna starosna penzija iznosila 1.062 evra bruto.

Glavni razlog za to povećanje je relativno visoko usklađivanje penzija poslednjih godina, rekao je agenciji dpa portparol fonda uoči sastanka njegovih predstavnika u sredu.

PIO fond, Penzioneri, Penzionerska kartica
foto: Nenad Kostić

“Ovaj pozitivan razvoj takođe pokazuje snagu zakonskog penzionog osiguranja kao centralnog stuba osiguranja za starost“, rekao je sadašnji predsednik skupštine fonda Rudiger Herman.

Bundesrat, dom nemačkog parlamenta u kojem su zastupljene savezne zemlje, tek prošlog petka odobrio je godišnje povećanje penzija. Od 1. jula na zapadu Nemačke starosna penzija biće povećana za 4,39 posto, a na istoku za 5,86 posto.

Predsednica Njemačkog fonda za penziono osiguranje Gundula Rosbach podsetila je da su od 2010. penzije na Zapadu porasle za više od 32 posto, a na Istoku za više od 47 posto. Inflacija je u tom razdoblju, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila oko 25 posto.

Prosečna penzija u Srbiji je, prema poslednjim podacima, 37.807 dinara (oko 320 evra) – poređenje koje diže pritisak.

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.