VAŽNA STAVKA I NA RAČUNIMA ZA STRUJU: Posebno je bitna za OVU GRUPU GRAĐANA
Račun za struju, Foto: Espreso

OBRATITE PAŽNJU

VAŽNA STAVKA I NA RAČUNIMA ZA STRUJU: Posebno je bitna za OVU GRUPU GRAĐANA

Broj ovih subjekata koji proizvode OIE u poslednjih pet godina značajno uvećao

Objavljeno:

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u Srbiji na računima građana za struju ostala je ove godine nepromenjena, potvrđeno je u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Naime, to je utvrđeno i Uredbom o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2023. godini, a koju je donela Vlada Srbije.

Uredba za 2023. godinu predviđa da ta posebna naknada iznosi 0,801 dinar po kilovat-satu, a povećana je 1. avgusta 2022. sa 0,437 na sadašnji iznos od 0,801 dinara po kilovat-satu.

Tom posebnom naknadom obezbeđuju se novčana sredstva iz kojih "Elektroprivreda Srbije" (EPS), kao garantovani snabdevač, isplaćuje podsticaje povlašćenim i privremeno povlašćenim proizvođačima za troškove proizvodnje i balansiranja električne energije.

Pomenuta vrsta podsticaja isplaćuje se povlašćenim proizvođačima koji su stekli pravo na fid-in tarife.

"Zbog promene sistema podsticaja i uvođenja tržišne premije, promeniće se i način obračuna naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača. Prema procenama Ministarstva rudarstva i energetike, podsticaji u sistemu tržišne premije neće uticati na povećanje postojeće visine naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača", kažu za Telegraf Biznis u resornom ministarstvu.

Naknada se obračunava tako što se iznos naknade pomnoži sa potrošenom količinom aktivne električne energije krajnjeg kupca u obračunskom periodu.

Taksu plaćaju svi potrošači električne energije preko računa.

1 / 6 Foto: RINA

Šta podrazumeva ova tarifa?

Uvedena je 2013. kako bi se obezbedila sredstva za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u vetroparkovima, malim hidroelektranama (MHE), biogasnim elektranama, solarnim elektranama. Podsticaji se isplaćuju u vidu fid-in tarifa vlasnicima ovih postrojenja koji su dobili status povlašćenih proizvođača električne energije, što znači da im je država odobrila isplatu subvencija.

Broj ovih subjekata koji proizvode OIE u poslednjih pet godina značajno uvećao, a sredstva za njihovo podmirivanje su ostala ista, pa je i MMF insistirao da se ova stavka promeni kako se ne bi dodatno opteretio EPS.

Dodatno, to je i međunarodna obaveze koju je Srbija preuzela kako bi se podstakla proizvodnja zelenih kilovata.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.