USKORO STIŽU NOVE PARE OD DRŽAVE: Evo ko će moći da se PRIJAVI!
Šalter, Foto: Zorana Jevtić

SUBVENCIJE

USKORO STIŽU NOVE PARE OD DRŽAVE: Evo ko će moći da se PRIJAVI!

Ministarka energetike Dubravka Đedović najavila je uskoro novi konkurs za te subvencije sa lokalnim samoupravama

Objavljeno:

Ministarka energetike Dubravka Đedović najavila je uskoro novi konkurs za subvencije domaćinstvima i privrednicima koji sami proizvode struju i koji su priključeni na elektroenergetski sistem. Pokazujemo da su i građani i mala privreda aktivni u energetskoj tranziciji, ističe Đedovićeva.

Proteklo je godinu dana od uvođenja novog koncepta u energetici Srbije, takozvanih prozjumera, odnosno onih koji sami proizvode struju.

U zemlji već ima 1.300 tih kupaca-proizvođača električne energije iz solarnih panela, koji su priključeni na elektroenergetski sistem: 1.000 su domaćinstva, a ostali su iz kategorije privrede.

Država građanima subvencioniše polovinu troška za ugradnju solarnih ploča na krovove.

Subevncije, Solarni paneli, Ušteda struje
foto: Rina

Ministarka energetike Dubravka Đedović najavila je uskoro novi konkurs za te subvencije sa lokalnim samoupravama.

"To je značajno zato što time pokazujemo da su i građani i mala privreda aktivni u energetskoj tranziciji. Država je tu da podstakne ovakva ulaganja. Izmenama zakona o obnovljivim izvorima energije, koje su usvojene u aprilu ove godine, dodatno smo uredili koncept kupca-proizvođača: za domaćinstva instalisana snaga je 10,7 kilovata, a za malu privredu to je do 150 kilovata. Znači ograničili smo donekle neke kapacitete u smislu da imaju prioritetni pristup distributivnoj mreži, da nemaju nikakvih odgovornosti, kao što jeste slučaj u Evropskoj uniji", kaže Đedovićeva.

Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u "Elektrodistribuciji Srbije" napominje da je samo u aprilu priključeno dvesta novih korisnika iz kategorije domaćinstava.

"Ključna stvar je što mi i svima napominjemo je, da bi se još ubrzao proces priključenja, da se uvede sertifikacija za izvođače radova koji bi bili odgovorni za sve urađeno i za sav kvalitet i bezbednost urađenih radova. Tako da smatramo da bi to mnogo pospešilo i ubrzalo taj proces", istakao je Matić.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.