OVO MORATE ZNATI OKO KREDITA: Ne izgleda bitno, a VEOMA JE VAŽNO
Otplata kredita, Foto: BETA/OMS

obratite pažnju

OVO MORATE ZNATI OKO KREDITA: Ne izgleda bitno, a VEOMA JE VAŽNO

Po proporcionalnom metodu dobija se različit iznos redovne kamate u zavisnosti od toga da li se kamata obračunava jednom na kraju perioda otplate ili više puta u toku same otplate

Objavljeno:

Jedna od neodumica prilikom otplate kredita, kao i u ugovorima je način na koji se obračunava redovna kamata. Kada govorimo o obračunu kamate, postoje dva načina na koji to bankari rade: proporcionalni metod i konformi metod.

Po proporcionalnom metodu dobija se različit iznos redovne kamate u zavisnosti od toga da li se kamata obračunava jednom na kraju perioda otplate ili više puta u toku same otplate. Ukoliko se kamata obračunava više puta u toku perioda otplate, dobija se veći iznos ukupne kamate, nego da se kamata obračunava samo jednom, na kraju otplate kredita.

Otplata kredita
Otplata kreditafoto: Profimedia

Sa druge strane, po konfornom metodu dobija se isti iznos redovne kamate bez obzira na to da li se kamata obračunava jednom (na kraju otplate kredita) ili više puta u toku otplate.

Možda način obračuna kamate od strane banke na prvi pogled ne izgleda važno, ali reč je o bitnoj stavki, jer vam on govori koliku kamatu ćete platiti na bankarsku pozajmicu.

(Espreso/Kamatica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.