OVO JE PORESKI KALENDAR ZA JUN MESEC: Evo na koje datume bi trebalo dobro da obratite pažnju
Foto: Stock

OBRATITE PAŽNJU

OVO JE PORESKI KALENDAR ZA JUN MESEC: Evo na koje datume bi trebalo dobro da obratite pažnju

Istog dana je rok za podnošenje poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače

Objavljeno:

Poreska uprava objavila je kalendar za plaćanje poreza po delatnostima. Prvi datum na koji bi trebalo paziti je 5.jun, a poslednji 30. jun, evo ostalih važnih datuma.

Prvi porez za plaćanje na red stiže već 5. juna, kada se dostavljaju obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u maju mesecu, na Obrascu OZU. Istog dana se dostavlja i izveštaj o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom na Obrascu IOSI, za maj mesec i uplata sredstava.

Već 12. juna sledi podnošenje poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja na Obrascu PP-PPNO i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za mesec maj, kao i podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec maj od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

Tri dana kasnije, 15. juna, plaća se akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti za mesec maj, akontacija doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za mesec maj, doprinosi za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za mesec maj.

Istog dana je rok za podnošenje poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, na Obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za mesec maj, ako i za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost, na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec maj.

Tog dana je na redu i podnošenje obrasca PID PDV 1 za maj mesec ako je u maju mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo, kao i plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za mesec maj, plaćanje obračunate akcize za period od 16. do 31. maja, podnošenje poreske prijave za obračun akcize za mesec maj, na Obrascu PP OA i podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za maj mesec na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Krajem meseca, 29. juna, podnose se poreske prijave za akontaciono, konačno utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica, na Obrascu PDP, uz koju se podnosi odgovarajući propisani poreski bilans:

- Poreski bilans obveznika poreza na dobit pravnih lica za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PB 1,

- Poreski bilans stalne poslovne jedinice za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PBPJ,

- Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni plan za budžetski sistem za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PBN,

- Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za privredna društva, zadruge i preduzetnike, odnosno kontni okvir za druga pravna lica za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PBN 1,

- Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za banke za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PBN 2,

- Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za Narodnu banku Srbije za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PBN 3.

Uz navedene poreske bilanse podnose se propisani obrasci i ostala propisana poslovna dokumentacija, a istog dana ističe i rok za plaćanje razlike između konačno obračunatog poreza na dobit za 2022. godinu i plaćenih akontacija.

I na kraju, 30. juna je rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za maj 2023. godine, kao i plaćanje obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu junu.

(Espreso/ Poreska uprava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.