PALE CENE POJEDINIH NAMIRNICA U SRBIJI: Evo o kojim ARTIKLIMA je reč!
Supermarket, Foto: EPA/RODRIGO JIMENEZ

inflacija i cene

PALE CENE POJEDINIH NAMIRNICA U SRBIJI: Evo o kojim ARTIKLIMA je reč!

Inflacija niža, pa su i cene osnovnih životnih namirnica trgovačke robne marke u pojedinim marketima snižene

Objavljeno:

Cene pojedinih artikala, uglavnom osnovnih životnih namirnica, u domaćim marketima su u poslednjih nedelju dana snižene i do 15 procenata. Reč je uglavnom o proizvodima trgovačke robne marke i to o redovnim cenama, ne akcijama, ali u maloprodajnim lancima ipak, kažu, da ne mogu da tvrde da će sniženja da se nastave ovim tempom. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je „Srbija pobedila inflaciju, jer cene u maloprodaji počinju da padaju”. – Prethodnih godinu dana bijemo bitku sa visokom inflacijom uvezenom sa istoka Evrope i danas slobodno mogu da kažem da smo u toj borbi pobedili. Trend rasta cena se zaustavio i one polako počinju da padaju – rekao je on. Na pitanje „Politike” na koje konkretno cene misli, ministar trgovine je izjavio da je lično u jednom velikom trgovinskom lancu video da se litar ulja prodaje za 165.99 dinara, što je značajno sniženje cene, jer je donedavno koštao 206.99 dinara. – Cena brašna je niža za sedam dinara. Pojeftinio je i pelet i cena je na stovarištima niža za više od 7.000 dinara po toni. Iz izveštaja za april vidimo da je došlo do pada inflacije na međugodišnjem nivou sa 16,2 na 15,1 odsto i da je mesečna inflacija u odnosu na početak godine prepolovljena sa 1,4 na 0,7 procenata – kaže Momirović i dodaje da u narednim mesecima očekuje dalji pad inflacije, a to su i predviđanja svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija. Ministar trgovine podseća da je rast cena hrane pogodio čitavu Evropu o čemu svedoče i podaci Evrostata, gde se jasno vidi da je međugodišnji rast cena hrane bio duplo veći od rasta ostalih cena. – Trendovi u Srbiji su najsličniji zemljama istočne Evrope, jer na nas, zbog ekonomske i geografske povezanosti, najviše i deluje rat na istoku Evrope – kaže Momirović.

Inflacija / Ilustracija
Inflacija / Ilustracijafoto: Profimedia

Prema podacima sa tržišta, kupci u ovom trenutku mogu jeftinije da pazare neke osnovne životne namirnice. Kako za Politiku kažu u kompaniji „Delez Srbija”, redovne cene proizvoda privatne robne marke poslednjih sedam dana beleže pad do 15 odsto. Tako je, na primer, „maksi” ulje sa 199.99 sniženo na 169.99, pšenično brašno T400 , iste robne marke, sa 64.99 na 59.99 , a T500 sada košta 53.99, umesto 59.99 dinara po kilogramu.

Niže su cene i za „maksi” mleko koje sada košta 119.99 dinara i pojeftinilo je za 10 dinara po litru. U ovom trgovinskom lancu su niže cene i tvrdih sireva, pa su gauda, trapist i edamer robne marke „maksi” sa 1.149 sniženi na 999 dinara. U kompaniji „Lidl Srbija” kažu da se trude da njihova korpa bude uvek najpovoljnija, bez obzira na spoljne faktore. – Sada su u „Lidl” prodavnicama cene određenih proizvoda osnovnih životnih namirnica niže u odnosu na prethodni period. Sniženo je 14 „pilos” mlečnih proizvoda do čak 16 odsto, pa je na primer od juče nova cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti snižena sa 129,99 dinara na 109,99 dinara, dok je litar jogurta 124,99 dinara. Suncokretovo ulje je jeftinije za 15 odsto i sada je 169,99 dinara. Cena brašna T500 je jeftinija za 11 procenata i sada staje 53,99 dinara – kažu iz ove kompanije. Kako kažu u kompaniji „Merkator S”, u ovom trenutku u prodavnicama „Idea” širom Srbije imaju više od 7.000, a u prodavnicama „Rode” više od 10.000 proizvoda koji su u ponudi po cenama nižim od redovnih. Ti proizvodi čine više od 50 odsto prometa ove kompanije, a njihovo prosečno sniženje je iznad 30 odsto. Među proizvodima čije su cene niže od redovnih nalazi se i više od 100 proizvoda iz kategorije osnovnih životnih namirnica, a njihovo prosečno sniženje iznosi 24 odsto. Ekonomista Ivan Nikolić, saradnik biltena Makroekonomske analize i trendovi MAT, kaže da nijedan podatak ni parametar, osim geopolitičke situacije, u ovom trenutku ne ide u prilog daljem povećanju cena. Kada je reč o hrani, imamo i dobre izglede u prinosima od poljoprivrede, sve ukazuje da će cene vrlo brzo ići na dole, čak možda i brže nego što NBS procenjuje. U ovom trenutku je kod nas, kao i u zemljama u okruženju prisutan pad tražnje. – Problem, jasno, nije inflacija, nego privredni rast koji je slabiji nego što smo imali pre krize. Verujem da, kada se izborimo sa inflacijom krajem godine, možemo očekivati rast tražnje, a onda i neki veći privredni rast. Stručnjaci kažu da bismo uz prosečnu poljoprivrednu sezonu mogli da očekujemo i niže cene voća i povrća u julu i avgustu. Po njima, cene hrane će od avgusta i septembra zavisiti od roda soje, suncokreta, kukuruza. Postoji bojazan od suše, ali prosečni prinosi bi sigurno doveli do smanjenja cena namirnica. Stigle i prve trešnje Na pijacama se ovih dana mogu naći i prve trešnje koje ove sezone kasne zbog kiše. Cene variraju i najniže su na pijacama, dok kod preprodavaca na tezgama i u manjim prodavnicama koštaju i do 20 odsto više. Kilogram je juče kod prodavaca na Banovom brdu mogao da se kupi za 420 dinara. Jagode su pojeftinile i već kilogram može da se pazari i za 200 dinara.

Bonus video:

00:43

U MINHENU RADE DODATNE POSLOVE DA BI PREHRANILI PORODICE! Kapor otkrila kakva je situacija u Nemačkoj: INFLACIJA SE PRIMEĆUJE

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.