OGLASILI SE IZ NARODNE BANKE: Evo da li se očekuje PAD CENA hrane u Srbiji!
Supermarket, Foto: Profimedia

vrhunac inflacije iza nas?

OGLASILI SE IZ NARODNE BANKE: Evo da li se očekuje PAD CENA hrane u Srbiji!

Direktorka Odeljenja za monetarnu analizu i izveštavanje u Sektoru NBS za ekonomska istraživanja i statistiku Mirjana Miletić navela je da bi ekonomska situacija u svetu mogla svakako da utiče i na pad cena hrane

Objavljeno:

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović izjavio je danas da je vrhunac inflacije, kako ukupne tako i bazne, iza nas, navodeći da se znatniji pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine.

Na predstavljanju Izveštaja o inflaciji, Jović je rekao da je međugodišnja inflacija tokom prvog tromesečja ostala povišena i u aprilu je iznosila 15,1 odsto, što je za 1,1 procentni poen manje nego martovski podatak.

Jović je istakao da ovi podaci ukazuju da se povratak inflacije u granice cilja očekuje do 2024. godine.

On je naveo i da se postepeno smanjuje tempo povećanja kamatnih stopa, uz ocenu centralnih banaka, da će buduće odluke zavisiti od podataka koji budu pristizali, pa se zato u većini zemalja povratak inflacije u granice cilja ne očekuje pre 2025. godine.

"Očuvana je i ojačana stabilnost domaćeg bankarskog sektora, koju potvrđuju visoka kapitalna adekvatnost od 20,5 odsto i pokazatelj problematičnihh kredita koji je spušten na najniži nivo do sada, od tri odsto na kraju marta", navodi se u Izveštaju.

NBS
NBSfoto: Stefan Jokić

Jović je naveo da su, osim rekordnog priliva stranih direktnih investicija od blizu sedam odsto bruto domaćeg proizvoda godišnje, koji se nastavlja i u ovoj godini, najvažniji pokazatelji naše otpornosti i visok i proizvodno rasprostranjen rast izvoza robe i usluga.

Uprkos smanjenoj eksternoj tražnji prošle godine, rast izvoza robe i usluga dostigao je 38 milijardi evra, a ove godine trebalo bi da premaši 42 milijarde evra.

Direktorka Odeljenja za monetarnu analizu i izveštavanje u Sektoru NBS za ekonomska istraživanja i statistiku Mirjana Miletić navela je da bi ekonomska situacija u svetu mogla svakako da utiče i na pad cena hrane.

"Slabljenje globalnih troškovnih pritisaka tebalo bi da se odrazi i na pad cena hrane i da se one nađu na opadajućoj putanji, što se već desilo u aprilu", kazala je Miletić.

Bonus video:

01:08

OVOM ODLUKOM NBS JE STALO POSKUPLJENJE NOVCA! Uzelac otkrio do kada će trajati stabilnost: Na ovo treba da se fokusiramo

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.