DIZEL PRE 6 MESECI KOŠTAO 220, SADA 180 DINARA: Na pumpama nas tek čeka iznenađenje, ali stručnjaci UPOZORAVAJU
ilustracija, Foto: Dado Đilas, Dragana Udovičić

CENE GORIVA

DIZEL PRE 6 MESECI KOŠTAO 220, SADA 180 DINARA: Na pumpama nas tek čeka iznenađenje, ali stručnjaci UPOZORAVAJU

I cena gasa na svetskim tržištima najniža je u od 2021. godine i daleko je ispod nivoa koje smo gledali u prvim mesecima rusko - ukrajinskog rata

Objavljeno:

Cena goriva u Srbiji poslednjih nedelja, pa i meseci je u padu. Litar evrodizela na pumpama ovih dana se prodaje za 180 dinara, a pre pola godine smo ga plaćali i do 220 dinara. I cena benzina se spustila na 173 dinara.

Na svetskom tržištu i jutros dobre vesti - cena barela još je niža nego prethodne nedelje kada se naftom na evropskom tržištu trgovalo po ceni od oko 76 dolara. Ipak, stučnjaci tvrde da treba očekivati obrt.

Cena, i dizela i benzina, i ove nedelje je pojeftinila. Barelom na evropskom tržištu s početka godine trgovalo se i po ceni od 117 dolara, prethodne nedelje bio je na nivou od 76 dolara, a jutros 74 dolara. I to su cene koje tržište nafte nije odavno beležilo.

I cena gasa na svetskim tržištima najniža je u od 2021. godine i daleko je ispod nivoa koje smo gledali u prvim mesecima rusko - ukrajinskog rata. Junski fjučersi su u prodaji po ceni od oko 35 evra po megavat-satu. Goldman Saks sad ukazuje da bi gas u Evropi mogao da utrostruči svoju vrednost već u drugoj polovini ove godine odnosno da bi po megavat satu moglo da se plaća i više od 100 evra.

Pad cene nafte na svetskim berzama pratilo je i srpsko tržište, a sada bi globalno veća tražnja, koja će očekuje već od juna, mogla doneti i nove, veće cene. Stručnjaci sada tvrde da treba očekivati obrt, a razlog je jedan - letnja sezona će povećati tražnju i to je signal i da cene goriva počnu da rastu i na svetskom tržištu.

Gorivo, Pumpe, Nafta
foto: Uprava carine

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da je s obzirom na krizu, koja je i dalje prisutna u svetskim razmerama, ali i zbog povećanja tražnje nafte iz Kine koja je veliki kupac, došlo do neočekivano niske cene sirove nafte, što se sa zakašnjenjem odrazilo na cene nafte i kod nas. Ovakvo stanje, kako kaže, moglo bi da se nastavi još neko vreme, a onda bi trebalo očekivati i obrt.

- Očekivano je da će u narednom periodu cena goriva nastaviti da pada, bar još malo, a zatim na leto, zbog povećanja potražnje za sirovom naftom u severnoj hemisferi može se očekivati neki blag rast cene. Uspeli smo da od onih cena koje smo imali nedavno, dođemo na nešto što je relativno prihvatljivo. Mislim da će se tako zadržati i do kraja godine, jer sada se pravi balans između potrošnje sirove nafte i naftnih derivata a time i proizvodnje - kaže Atanacković.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.