NEMOJTE DA VAS ZAKINU: Evo koliko iznose DNEVNICE za SLUŽBENA PUTOVANJA!
Aerodrom, Foto: Profimedia

pregled naknada

NEMOJTE DA VAS ZAKINU: Evo koliko iznose DNEVNICE za SLUŽBENA PUTOVANJA!

Naknada do u Švedsku i Norvešku iznosi 57 evra, dok se za put u London ona plaća 70 funti, odnosno 80 evra

Objavljeno:

Mnogo je kompanija koje zbog prirode posla svoje zaposlene šalju na poslovni put. Neke samo po Srbiji, a neke i u inostranstvo. U oba slučaja, radniku sledi novčana naknada odnosno dnevnica. Imajući u vidu da naši građani poslovno van zemlje najviše putuju po Evropi, dnevnica varirara od 40 do 140 evra, do Amerike je ona 100 dolara, dok za putovanje po gradovima Srbije nešto više od 3.000 dinara.

Dnevnica za put treba da pokrije troškove ishrane i gradskog prevoza u mestu u kome zaposleni boravi, a kako se one razlikuju od zemlje do zemlje, ne čudi što ovi iznosi nisu izjednačeni. Službeni put u zemlji prema Zakonu o radu ne može trajati duže od 15 dana, ali ukoliko je potrebno može se produžiti do 30 dana.

Nemačka 80 evra, Švajcarska 140 franaka

Imajući u vidu da veliki broj nemačkih kompanija ima predstavništvo u našoj zemlji, ali takođe i da veliki broj domaćih ima neku vrstu saradnje sa njima, podaci pokazuju da je Nemačka je jedna od zemalja u koju se najviše poslovno putuje. Dnevnica do ove zemlje iznosi 87 evra, i to se odnosi uglavnom na najveće gradove.

Dnevnica za put Austriju je manja. Iznosi 58 evra, i ova cifra važi za sve gradove ove zemlje.,

Austrija
Austrijafoto: Profimedia

U Italiju ovo ipak varira, i naknada zaposlenog koji u ovu zemlju putuje poslovno zavisi od toga u koji grad ide. Do manjih gradova dnevnica je 50 evra, dok je za veće, kao što je Rim i do 80 evra.

Kako je Švajcarska već poznata po visokom standardu, i tome da su osnovne životne namirnice i duplo skuplje nego u okolnim zemljama, ne iznenađuje što je dnevnica na poslovnom putu do ove zemlje 140 franaka, što je 143 evra.

Najniža dnevnica, prema spisku država je do Poljske, i iznosi 41 evro. Do Malte je malo veća, 45 evra, dok do Mađarske ona iznosi 65 evra, u Slovačkoj do 70 evra a u Španiju do 80 evra.

Švedska, Norveška 60 evra

Skandinavske zemlje važe za najskuplji deo Evrope, a posebno Norveška. Njima se svakako po cenama može pridružiti i UK. Uprkos tome, dnevnice za poslovno putovanje se ne razlikuju mnogo od drugih evropskih zemalja.

Naknada do u Švedsku i Norvešku iznosi 57 evra, dok se za put u London ona plaća 70 funti, odnosno 80 evra.

Kina i SAD 100 dolara

Činjenica je da Srbija sa Kinom ima dobre poslovne odnose ali i da više njihovi građani putuju kod nas nego mi kod njih. Ipak, za one koji poslovno putuju baš u ovu zemlju dnevnica iznosi od 80 do 100 američkih dolara, za najveće gradove.

Put u SAD iznosi slično, i dnevnica takođe varira od grada do grada, ali je ona najviša za putovanje u Njujork gde iznosi 100 dolara. Malo manje se po danu plaća put u Tursku, 90 dolara i to u Istanbul, samo 3 evra više u Dubai, dok se put u Moskvu plaća 125 dolara po danu.

Dnevnice po Srbiji

Prema objavljenim podacima za ovu godinu iz Zakona o porezu na dohodak građana, dnevnica za poslovni put po Srbiji iznosi 3.012 dinara i važi za sve gradove. Međutim, čak i ako zbog posla moraju na put u drugi grad, nemaju svi uvek pravo na ovu vrstu naknade.

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja. Zaposleni stiče pravo na dnevnicu u punom iznosu ukoliko je na službenom putu proveo između 12 i 24 časa.

Međutim, ukoliko je putovanje trajalo između 8 i 12 sati, ako zaposleni nije ostvario uslov za punu dnevnicu, on ima pravo na pola dnevnice.

Prema odredbama Uredbe, za službeno putovanje u zemlji koje je trajalo kraće od osam časova zaposleni nema pravo na isplatu dnevnice. Ukoliko u ovom slučaju poslodavac u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu zaposlenom ipak isplaćuje dnevnicu, na celi njen iznos obračunava se porez na zarade.

Bonus video:

09:39

KO ODLUČUJE KOLIKO ĆE KOŠTATI EKSKURZIJA? Nastavnici i roditelji podeljeni: Dnevnice proferora 1.300 evra, a zarade više od 2.000!

(Espreso / Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.