NARODNA BANKA SRBIJE OBJAVILA PRECIZNE PODATKE: Evo o čemu se radi
ilustracija, Foto: Stefan Jokić

evo kakvo je stanje

NARODNA BANKA SRBIJE OBJAVILA PRECIZNE PODATKE: Evo o čemu se radi

Cene neprerađene hrane su u aprilu porasle za 1,3 odsto, vođene višim cenama povrća, ali je i njihovo poskupljenje bilo znatno sporije nego u prvom tromesečju

Objavljeno:

Narodna banka Srbije (NBS) je, pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je međugodišnja aprilska inflacija iznosila 15,1 odsto, ocenila da je inflacija u ovom mesecu usporila što je u skladu s ranijim procenama NBS da bi vrhunac inflacije trebalo očekivati u prvom tromesečju.

Slična kretanja se, navode iz centralne banke, beleže i kod bazne inflacije, s tim da je ona i dalje znatno niža u odnosu na ukupnu inflaciju - u aprilu je međugodišnja bazna inflacija usporila na 11,1 odsto, tako da je i u ovom slučaju vrhunac dostignut u prvom tromesečju.

Dodaju da je na mesečnom nivou, inflacija u aprilu iznosila 0,7 odsto, što je gotovo dvostruko niže od prosečne mesečne stope zabeležene u prvom tromesečju od 1,2 odsto i da je usporavanju mesečne dinamike inflacije najviše doprineo sporiji rast cena hrane, pre svega prerađene hrane, koji je iznosio 0,4 odsto, što ukazuje da su se prilike na tržištu osnovnih životnih namirnica stabilizovale.

Cene neprerađene hrane su u aprilu porasle za 1,3 odsto, vođene višim cenama povrća, ali je i njihovo poskupljenje bilo znatno sporije nego u prvom tromesečju.

Narodna banka Srbije
foto: Stefan Jokić

Posmatrano u odnosu na april 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 23,1 odsto, pri čemu međugodišnje stope rasta i prerađene i neprerađene hrane usporavaju.

Rast energenata 13,1 odsto

Kada je reč o energentima, iz NBS navode da su njihove cene na mesečnom nivou u aprilu blago smanjene, i to za 0,1 odsto, što je u najvećoj meri opredeljeno daljim smanjenjem cena čvrstih goriva, dok su cene naftnih derivata u proseku, drugi mesec zaredom, ostale nepromenjene.

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u aprilu je iznosio 13,1 odsto, pri čemu je doprinos cena naftnih derivata nakon više od dve godine prešao u negativnu zonu i doprineo usporavanju ukupne međugodišnje inflacije.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, odnosno indeks potrošačkih cena kada se isključe hrana, energija, alkohol i cigarete, u aprilu su zabeležile mesečni rast od 0,8 odsto, što je, navode iz NBS u skladu s njihovim kretanjem od početka godine.

Narodna banka Srbije, NBS, Kurs
foto: Stefan Jokić, Zorana Jevtić

Medjugodišnje posmatrano, bazna inflacija u aprilu iznosila je 11,1 odsto i njenom nižem nivou od ukupne inflacije znatno doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

Inflacija će opadati i u drugom tromesečju

U Narodnoj banci, prema aktuelnoj projekciji očekuju da će inflacija u drugom tromesečju ostati na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini godine i da se ulazak u granice cilja od tri plus minus 1,5 odsto očekuje sredinom sledeće godine.

Navode i da će na smirivanje inflatornih pritisaka delovati dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, smanjenje troškovnih pritisaka u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, rešavanje problema sa zastojima u globalnim lancima snabdevanja, vraćanje cena međunarodnog transporta na pretkrizni nivo, kao i smanjenje ukupne inflacije u zemljama koje su naši najveći spoljnotrgovinski partneri.

Usporavanju međugodišnje inflacije trebalo bi da doprinese i nova poljoprivredna sezona, kao i restriktivna fiskalna politika i nešto sporiji rast lične potrošnje u odnosu na ukupan bruto domaći proizvod, saopštavaju iz Narodne banke Srbije.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.