POSKUPELA STRUJA, ALI POSTOJI REŠENJE ZA UŠTEDU: Evo kako do SUBVENCIJE za MANJE RAČUNE!
Računi za struju, Foto: Profimedia, Espreso

SAVETI ZA uštedu

POSKUPELA STRUJA, ALI POSTOJI REŠENJE ZA UŠTEDU: Evo kako do SUBVENCIJE za MANJE RAČUNE!

Struja je poskupela, a ovo je dobar način da vam račun ipak ne bude ogroman: Kako do subvencija za ugradnju nove stolarije

Objavljeno:

Od početka maja, građanima Srbije računi za struju biće uvećani za 8 posto. Jedan od načina da računi ipak ne budu ogromni je i subvencija za zamenu stolarije, čija bi zamena dovela do veće energetske efikasnosti.

Prošle godine je 10 hiljada domaćinstava potpisalo ugovore za subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije i kotlova za grejanje. A samo solarne panele je postavilo 700 građana i ustanova. Za ovu godinu Ministarstvo energetike najavljuje i veće donacije, a prioritet će kažu imati – najsiromašnija domaćinstva.

Sa subvencijama se nastavlja i u ovoj godini i to sa Svetskom bankom kroz još veći projekat – „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“.

Stolarija / ilustracija
Stolarija / ilustracijafoto: Printscreen/RTS

„Baš za domaćinstva i to za domaćinstva koja su ugroženija po prihodima, koja nemaju dovoljno sredstava da izdvoje za ovakve radove za ovakva poboljšanja svojih domova. Vrednost tog projekta je 50 miliona dolara“, rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Ko ima pravo na subvenciju?

Kako je ranije najavljeno iz ministarstva pravo na konkurs imaju svi građani Republike Srbije, a da su prioritet najugroženiji.

Kako se prijavljuje?

Jedino što je potrebno za prijavu jeste da građani popune prijemni obrazac koji sadrži osnovne podatke o domaćinstvu, kao što su broj članova, kvadratura, stanje postojeće stolarije i način na koji se porodica greje.

Bitno je da uz prijemni obrazac dostave predračun radova od izvođača odnosno mera energetske sanacije koje su predviđene.

Povećan broj lokalnih samouprava

Na prvi javni poziv javilo se 67 lokalnih samouprva, ali je već prošle godine učestvovala 151 lokalna samouprava.

„Za zamenu stolarije, kotlova i fasade pojedinačne mere će se subvencionisati sa 50 odsto. Kada jedno domaćinstvo odluči da sanira prozore i stavi izolaciju dobiće subvenciju od 55 odsto, a može računati na uštedu energije od 25 do 30 procenta. Ako neko domaćinstvo odluči da sprovede čeriri mere energtske sanacije, kao što su prozori, izolacija tavanice i fasade i zamena kotla za grejanje, država će mu pomoći sa 60 odsto, a tu će, kako je procenjno, jedno domaćinstvo ostvariti uštedu energije od 60 odsto“, rekao je nedavno pomoćnik ministarke energetike Milan Macura.

Stolarija / ilustracija
Stolarija / ilustracijafoto: Profimedia

Do sada su sprovedena tri javna poziva subvencije je dobilo oko 20.000 domaćinstava.

Od Niša do Savskog Venca – veliko interesovanje za zamenu stolarije

Prema preliminarnoj listi koja je objavljena na sajtu Grada Niša, subvencije za mere energetske sanacije kuća, stanova i zgrada dobiće 188 domaćinstava u Nišu i to najviše za zamenu stolarije – njih 149.

Najmanje je bilo zainteresovanih za izolaciju tavanica, za šta su stigle samo četiri prijave, od kojih je jedna prihvaćena. Ukupno, za sve mere, bilo je 330 prijavljenih.

Ovog puta je za mere energetske sanacije izdvojeno 34 miliona dinara, a oni koji ispunjavaju uslove dobiće polovinu novca potrebnog za meru za koju su konkurisali.

Predsednik Gradske opštine Savski venac Miloš Vidović potpisao je ugovore o sufinansiranju zamene dotrajale stolarije sa vlasnicima domaćinstava na teritoriji ove lokalne sampuprave koji su ispunili uslove javnog konkursa o unapređenju energetske efikasnosti, saopšteno je iz ove opštine.

Bonus video:

00:33

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ ZA KURIR TV POTVRDILA: Struja poskupljuje OTKRILA ZA KOLIKO ĆE RAČUNI BITI VEĆI

(Espreso / Nova S, Andrija Lazarević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.