OVO MORATE ZNATI AKO DAJETE OTKAZ: Ne dozvolite GREŠKE koje vas mogu OZBILJNO UDARITI po DŽEPU!
Otkaz / ilustracija, Foto: Profimedia

kako dati otkaz?

OVO MORATE ZNATI AKO DAJETE OTKAZ: Ne dozvolite GREŠKE koje vas mogu OZBILJNO UDARITI po DŽEPU!

Kada radnik odluči iz bilo kog razloga da ne želi više da radi kod njega, saopštava svoju odluku, a pritom ne mora da navodi razloge ni motive otkaza

Objavljeno:

Otkaz je termin od koga se mnogima diže kosa na glavi. Međutim, nekad je neophodan i može označiti pozitivnu prekretnicu u životu. Bitno je samo da se ne napravi nijedan pogrešan korak koji bi mogao onog ko je odlučio da napusti posao kasnije da udari po džepu.

Svako bi trebalo najpre da zna da ima pravo da poslodavcu otkaže ugovor o radu i to je utvrđeno Zakonom o radu. Evo nekoliko koraka kako da to učinite, a da ne pogrešite:

1. Pre davanja otkaza trebalo bi da se raspitate koliki vam je preostali godišnji odmor.

Pošto većina radnika uvek ima neki deo neiskoriščenog godišnjeg odmora, trebalo bi da ukoliko želi te dane da potroši, ili da traži od poslodavca da mu isplati naknadu za neiskorišćeni odmor.

Vrlo je važno da ukoliko, recimo, napuštate firmu u aprilu imate pravo i na korišćenje godičnjeg odmora ne samo iz prethodne, nego i iz godine koja je tek započela. Naprimer, ako imate 28 dana odmora, a odlazite 1. aprila, slede vam dani za prva tri meseca. Poslodavac je dužan da vam isplati naknadu za četvrtinu godišnjeg, odnosno sedam dana. Ukoliko ne želite novac, možete i odmor iskoristiti kao deo otkaznog roka. Sve je stvar dogovroa.

2. Odluku o otkazu predajete poslodavcu isključivo u pisanoj formi, usmeni otkaz se ne računa

Odluka se saopštava najmanje 15 dana pre onog koji se navodi kao dan prestanka radnog odnosa, to je takozvani otkazni rok. Postoji mogućnost da poslodavac opštim aktom ili ugovorom o radu utvrdi duži otkazni rok, ali ne duži od 30 dana. Važno je znati da se misli na kalendarske, a ne radne dane.

Otkaz / ilustracija
Otkaz / ilustracijafoto: Profimedia

3. Poslodavac ne može zaposlenog da uslovljava da ostane na poslu

Kada radnik odluči iz bilo kog razloga da ne želi više da radi kod njega, saopštava svoju odluku, a pritom ne mora da navodi razloge ni motive otkaza.

4. Izjava o otkazu je neopoziva i jednom dostavljena ne može se povući

U slučaju da se zaposleni predomisli, dejstvo izjave se može ugasiti jedino voljom, odnosno pristankom poslodavca.

5. U slučaju otkaza od strane zaposlenog on nema pravo na:

Novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti

– Zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje

6. Ukoliko prelazite iz jedne u drugu firmu vodite računa o datumu kada vas stari poslodavac odjavljuje sa osiguranja, kako bi se dogovorili sa novim gazdom da vas od sledećeg datuma ponovo prijavi, kako ne biste imali "rupu" u stažu.

Bonus video:

05:58

AKO SE OVAKO OSEĆATE NA POSLU ODMAH DAJTE OTKAZ! Psihoterapeutkinja otkrila šta je BURNAUT

(Espreso / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.