BEZ 500 EVRA PO OSOBI RETKO ŠTA MOŽE DA SE NAĐE: Paprene cene aranžmana, GRČKA OSTRVA 50 ODSTO SKUPLJA!
Grčka, Foto: Profimedia

POSKUPLJENJE

BEZ 500 EVRA PO OSOBI RETKO ŠTA MOŽE DA SE NAĐE: Paprene cene aranžmana, GRČKA OSTRVA 50 ODSTO SKUPLJA!

Dok su čarter linije poskupele oko 20 odsto, cene letova na redovnim linijama više su i do 30

Objavljeno:

Pandemija virusa korona, a onda i ruska invazija na Ukrajinu pokrenule su inflaciju kojoj se ne nazire kraj. Rast cene energenata uticao je na gotovo sve sfere društva, pa tako i na turizam.

Cene aranžmana ove godine su znatno više nego prethodne, ali uprkos tome, rezervacije i uplate letovanja u srpskim agencijama uveliko su dostigle nivoe iz 2019. godine. Najtraženija je, tradicionalno Grčka.

Cene su šarenolike, gotovo da nema destinacije koja nije poskupela, pa se tako čini da je bez 500 evra po osobi skoro pa nemoguće otići na letovanje, čak i kada su one najjeftinije destinacije u pitanju.

Dok su čarter linije poskupele oko 20 odsto, cene letova na redovnim linijama više su i do 30. Aleksandar Seničić, direktor Jute u razgovoru za Euronews Srbija kaže da su prvenstveno poskupele avio-karte do letnjih destinacija što dalje diktira cenu aranžmana, te tako nije isto da li ćete avionom ići do Turske i Grčke ili, na primer Egipta.

Oni koji će se na more uputiti avionskim prevozom treba da znaju da učešće avionskih karata u celokupnom aranžmanu iznosi čak od 30 do 40 odsto, zavisno od destinacije.

Ostrva u Grčkoj skuplja i do 50 odsto

Primera radi, avionski aranžman za Hanju na Kritu koji je 2019. godine iznosio 680 evra, ove godine - u isto vreme i u istoj smeštajnoj jedinici - iznosi čak 1.195 evra, što je skoro pa dvostruko povećanje cena.

Međutim, Seničić konstatuje da se sve promenilo u odnosu na 2019. godinu, iz čega izvodimo zaključak da je teško da ćemo u skorije vreme letovati po starim cenama.

"U Grčkoj su hoteli u najvećem broju slučajeva digli cene za čak 20 do 25 odsto. Oni hoteli koji su i prošle godine bili skuplji za 25 odsto, ove godine su dvostruko. Avio-karte još toliko. To opet zavisi od destinacije do destinacije - nije isto sever Grčke i Krit", kaže on.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Grcka Info

Kada je u pitanju apartmanski smetaj on je neznatno poskupeo - od 5 do 7 odsto kada su u pitanju predsezona i kraj sezone, dok u jeku sezone cene su više za 15 odsto.

Upravo zato što je povećanje cena vidljivije kada su grčka ostrva u pitanju, veće interesovanje turista iz Srbije vlada za kopneni deo Grčke.

"Najviše za autobuski prevoz i apartmane na severu. U takve aranžmane nije uključena hrana", kaže Seničić.

On pak, upozorava sve one koji će se ovog leta uputiti ka Halkidikiju, koji je inače skuplji od 10 do 15 odsto u odnosu na prethodnu godnu, da rezervaciju smeštaja izvrše još u Srbiji i nikako ne idu "na slepo".

"Savetujem ljudima da ne odlaze bez rezervacije smeštaja jer su na licu mesta jer su cene mnogo veće. Na primer, smeštaj u četvorokrevetnom apartmanu koji je prošle godine iznosio 850 evra, a ove godine je 950, dole će biti mnogo skuplji - nećete moći da dobijete noćenje bez 100-120 evra", dodaje Seničić.

Tunis i Turska najpovoljniji za četvoročlane porodice

Tunis, koji se na velika vrata vratio u ponudu srpskih turističkih agencija, trenutno je najpovoljnija porodična destinacija zahvaljujući velikom broju hotela koji daju popuste za decu do 14, a poneki i 16 godina. Uostalom, aranžmani su na bazi polupansiona i all inclusive, a sezona traje od sredine maja do kraja oktobra.

Hotel sa tri zvezdice na bazi polupansiona sa avio-prevozom ove godine će koštati četvoročlanu porodicu u proseku 1.400 evra.

"Veliko je interesovanje za Tunis jer ga dugo nije bilo u ponudi naših agencija. Stvarno je interesantna destinacija i ima svašta da se vidi", kaže Seničić.

Još jedna porodična destinacija jeste i Turska koja je skuplja i do 20 odsto nego lani. Najskuplja regija je definitivno Antalijska gde cene hotela idu i do 2.000 evra po osobi. Najpovoljnija je i dalje Alanja gde se možete letovati za 500 evra po osobi. Sledi Side u kojem su aranžmani u hotelima na bazi all inclusive usluge, sa besplatnim smeštajem za dvoje dece, u proseku 800 evra po osobi.

"Turska je porodična destinacija, naravno da utiče povećanje cena na potražnju, ali je, srećom, jedan broj hotela ostavio mogućnost da jedno ili dvoje dece borave besplatno", ističe Seničić i dodaje:

"Čini mi se da su upravo Tunis i Turska u ovom trenutku najpovoljniji za četvoročlane porodice kada je u pitanju prosečan aranžman na bazi hotela od tri zvezdice"

Najveće poskupljenje među aranžmanima na bazi all incusive usluge je definitivno Egipat. Naime, cene su već prošle godine bile više i do 15 odsto, a ove godine poskupljenje ide do čak dvadeset.

Primera radi, sedmodnevni aranžman u poslednjoj nedelji septembra, u istom hotelu koji je 2020. godine koštao 467 evra, 2021. 660 evra, ove je čak 890 evra.

1 / 4 Foto: Profimedia

Letovanje skuplje i u regionu

Letovanje ove godine biće skuplje i u regionu. Ovogodišnje cene u Crnoj Gori veće su za oko 15 odsto, dok su u Rumuniji i Bugarskoj zabeležena poskupljenja od 10 do 20 odsto.

U Budvi se cena noćenja kreće od 50 evra, a minimum je potrebno izdvojiti 80 za noćenje u hotelu. Tivat i Boka Kotorska pružaju možda najveći kontrast, pa tako apartmani idu već od 28 evra po noćenju, a hoteli od 70.

Deset noćenja za dve osobe u drugoj polovini jula u apartmaskom smeštaju moguće je rezervisati za samo 600 evra u Sunčevom bregu u Bugarskoj. Hoteli su nešto skuplji i kreću se od 800 evra, pa naviše.

Apartmanski smeštaj u istom periodu u Sarandi u Albaniji nešto je skuplji i kreće se od 700 evra, pa naviše, u Valoni od 600, a u Draču već od 450.

Seničić kaže da su, uprkos povećanju cena agencije zadovoljne brojem rezervacija i uplata.

"Do aprila smo zabeležili bolje rezultate nego 2019. godine", kaže on.

Premda će rast cena, pa i kada su putovanja u pitanju biti nastavljen, Seničić je mišljenja da to neće uticati na dalji tok sezone.

"Cene energenata trenutno stagniraju, ali samo zato što smo izašli iz zimskog perioda. Nije kraj, mislim da će već kada je u pitanju zimska sezona putovanja, biti značajnijih poskupljenja", zaključuje.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.