MONTAŽNE KUĆE SVE TRAŽENIJE: Na KUPCU je da obezbedi JEDNO, stručnjak nam otkriva MOŽE LI PREKO STAMBENOG KREDITA!
Montažna kuća, Foto: Printscreen/Facebook/Montazne kuce Javor-inzenjering, BETA/OMS

BRZA GRADNJA

MONTAŽNE KUĆE SVE TRAŽENIJE: Na KUPCU je da obezbedi JEDNO, stručnjak nam otkriva MOŽE LI PREKO STAMBENOG KREDITA!

Način finasiranja gradnje važan je faktor u čitavom procesu

Objavljeno: 17:48h
Jovana Nedeljković

Kažu da je kuća rupa bez dna. To najbolje znaju oni koji su krenuli da grade kuću od temelja. Mnogo radova, mnogo majstora, mnogo vremena, a i kada sve bude gotovo čini se da se može još nešto dodati / izmeniti / prepraviti. A glavna zvezda vodilja za sve ove stavke je naravno - budžet.

Ljudi starijeg kova najpre se odlučuju za savet po kojem je bez dileme stara gradnja najisplativija i najdugovečnija. Međutim, mladi danas gledaju kako da sa što manje novca i na što brži i jednostavniji način dođu do svog prvog doma. Oni se pre opredeljuju za montažne kuće koje mogu biti gotove u periodu od nedelju do mesec dana, u zavisnosti od kvadrature.

Iako montažne kuće u Srbiji nisu toliko popularne kao u SAD ili zapadnoj Evropi, u Srbiji je sve više firmi koje proizvode gotove delove kuća i sastavljaju ih na parcelama kupaca, a cene su slične.

1 / 5 Foto: Printscreen/Facebook/Montazne kuce Javor-inzenjering

Ekološki pametnije rešenje

Osnovne prednosti montažnih kuća u odnosu na zidane su ekološka održivost i odlična energetska efikasnost, odnosno lako i efikasno zagrevanje i hlađenje kuće, kao i brzina izgradnje.

Kad u „prodavnici kuća“ izaberete onu koja vama odgovara po strukturi, funkcionalnosti i lepoti, neće se menjati iznos novca koji vam je potreban kako biste počeli u njoj da živite.

Kako za Espreso otkriva direktor marketinga i prodaje Nenad Stanković iz Javor-inženjering, cena zavisi od više faktora, prvi je vezan za mesto gradnje, zatim ide spratnost (prizemna ili spratna kuća) i na trećem mestu je stepen ugovorene opremljenosti. Iz tog razloga je teško imati univerzalnu cenu gradnje. Otprilike se cena kreće od 680 i 700 evra po m2 za ključ u ruke sa temeljom.

Radnici / Ilustracija
Radnici / Ilustracijafoto: Profimedia

A kako bi se uopšte počelo sa gradnjom, to jest pre nego što klijent sklopi ugovor sa firmom koja se bavi izgradnjom montažnih kuća, na kupcu je da obavi jednu stvar.

"Kupac mora da ima plac na svoje ime i građevinsku dozvolu koju mi ishodujemo sa našim projektnim biroom", govori za Espreso Nenad Stanković iz Javor inženjering-a.

Redosled radnji koje moraju da se urade po stepenu njihovih prioriteta.

1. Zemljište ili parcela mora biti u „Gradskom građevisnkom području“ NIKAKO poljoprivredno

2. Katastarska parcela mora da se vodi na podnosioca dozvole, uknjižena u katastru.

3. Vlasnik parcele vadi „INFORMACIJU O LOKACIJI“ na odeljenju za urbanizam i inspekcijske poslove na opštini gradnje, čeka se do 15 dana.

4. Sledeći korak je potpisivanje ugovora o gradnji sa izvođačom radova Javor Inženjering.

5. Davanje ovlaštenja Arhi-birou vezano za crtanje i sprovođenje projekta i svih potrebnih radnji do konačnog dobijanja gradjevinske dozvole. Ovlaštenje se završava overom kod notara.

6. U toku crtanja idejnog rešenja, zatim glavnog projekta i svih potrebnih radnji sa odeljenjem za gradjevinske poslove na opštini kojoj gradite, arhi-biro će Vam slati određene uplatnice raznih gradjevisnkih i komunalnih taksi vezano za gradnju koje morate platiti i vratiti na uvid.

7. Jedna od potrebnih radnji je izlazak geometra u nekoliko navrata od početnog KTP-a , sledeći korak je postavljanje temelja u prostor po lokacijskoj dozvoli, zatim treći izlazak provere postavljenog objekta u prostor.

8. Po plaćanju svih komunalnih taksi prema opštini, dobija se građevinska dozvola u pismenoj formi i njeno važenje je 2 godine (24 meseca).

Nenad Stanković

Kredit za montažne kuće

Način finasiranja gradnje važan je faktor u čitavom procesu. Iako je cena montažne kuće dosta manja u odnosu na cenu stana iste kvadrature ili kuće klasične gradnje. Međutim, za ovakve kuće vam je potreban novac "na gomili", zato je mnogima jedina moguća opcija finansiranja putem pozajmice.

Banka
Bankafoto: Profimedia

Iz toga razloga, dosta interesanata interesuje da li je moguće plaćanje putem stambenog kredita, a odgovor je potvrdan.

Kako nam otkriva sagovornik, uobičajen je postupak kupovine posredstvom stambenog kredita poslovnih banaka, a njihova firma je sarađiavala sa više banaka u Srbiji i inostranstvu.

Banke određuju uslove za dobijanje prava na kredit. Neki od onih koji su uglavnom isti kod svih banaka je državljanstvo Republike Srbije, ugovor na radu na neodređeno vreme, minimum 6 meseci kontinuiranog rada kod poslednjeg poslodavca te da redovna primanja mogu biti opreterećna najviše 60% mesečnom ratom kredita. Što se tiče visine kredita, u jednoj banci je maksimalan iznos 90.000 evra, a dužina otplate maksimalno 30 godina", objašnjava nam Nenad Stanković.

Hipoteka

Za kraj nas je interesovalo kako funckioniše hipoteka, a kako nam je objanio sagovornik, i to varira od banke do banke.

U jednoj od banaka u Srbiji je za dobijanje kredita za koji je neophodna hipoteka, važno da garantna vrednost objekta na kom se ona uspostavlja bude dovoljna da „pokrije“ vrednost kredita koji klijent banke želi da uzme. U zavisnosti od iznosa i ročnosti kredita, hipoteka može biti uspostavljena samo na zemljištu na kom se objekat gradi. Dok u drugoj predmet hipoteke može biti i neka druga uknjižena nekretnina koja nema tereta i svojom procenjenom vrednošću odgovara traženom iznosu kredita", rekao nam je sagovornik.

Zato je najvažnije je da se o ovim detaljima informišete direktno kod banke.

03:00

NEPROCENJIVI SAVETI PRI KUPOVINI STANA: I na džemperu pišu detalji proizvodnje OVE STVARI NE PROPUSTITI PRI ODABIRU NEKRETNINE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.