PLANIRATE DA PODIGNETE STAMBENI KREDIT? Ovo su važne stvari koje MORATE ZNATI!
Kalkulator, Foto: Profimedia

kupovina nekretnine

PLANIRATE DA PODIGNETE STAMBENI KREDIT? Ovo su važne stvari koje MORATE ZNATI!

Ako se svi glavni elementi stambenog kredita dobro razmotre i uporede sa ponudom nekoliko različitih banaka doći će se do najpovoljnijeg stambenog kredita za koji bi trebalo konkurisati

Objavljeno:

Stambeni krediti su najčešći način finansiranja kupovine stana i korisni su i kao dodatan izvor prihoda pri kupovini stana, ali i za plaćanje celokupne vrednosti nekretnine.

Klijenti treba da znaju da je pored visine rate po kreditu važno i učešće i drugi troškovi obrade. Advokat za nekretnine može da pomogne oko snižavanja cene stana putem davanja pravnih saveta što ga čini ključnom karikom ako tražite najbolju nekretninu koja će imati odlične uslove kredita, ali i da je pod jasnim pravnim okvirima u kojem se nalazi.

1 / 4 Foto: Profimedia, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kamatna stopa na stambene kredite

Kamatna stopa kod stambenih kredita se deli na efektivnu i nominalnu. Mnogim klijentima je to zbunjujuće, ali u najjednostavnije objašnjenje bi bilo da je nominalna čista kamatna stopa, a efektivna predstavlja nominalnu kamatu uvećanu za troškove( provizije i troškove) koji poskupljuju konačnu cenu kredita.

Najniža nominalna stopa ne znači da je i kredit najpovoljniji, pa je dobro odrediti šta spada u ukupnu kamatnu stopu i koliko je onda u odnosu na druge zaista i povoljnija.

Učešće za stambeni kredit

Jedno od većih troškova prilikom realizovanja kreditne linije jeste neophodno učešće za stambeni kredit u visini od 20% vrednosti kredita. Narodna banka je kao podsticaj dala preporuku da se traži obavezno učešće od 10% i tako olakša prikupljanje sredstava za sticanje uslova za odobrenje.

Neke poslovne banke učešće za stambeni kredit snižavaju u zavisnosti od vrste hipoteke i visine kredita, ali svako neće biti niža od 10%. To znači da ako podižete kredit od 30.000 €, učešće za stambeni kredit mora biti minimum 3.000 €.

Dakle, i od visine kredita i od uslova u banci zavisi visina obaveznog učešća po stambenom kreditu i to koliko će on biti povoljniji. Svakako, svaki od ovih uslova treba posmatrati zajedno jer se može dogoditi da su neki uslovi povoljniji dok su drugi daleko skuplji pa u proseku kredit košta isto.

Advokat za nekretnine i kupovina stana po meri!

Da bi sve proteklo brzo i jednostavno važno je da vas zastupa iskusni advokat za nekretnine koji će se baviti svim pravnim pitanjima i tako olakšati promet.

Podizanje stambenog kredita može biti dosta jeftinije ako stručno lice – iskusni advokat za nekretnine proveri sva pravna dokumenta vezano za nekretninu i tako vas poštedi skupih grešaka koji se mogu dogoditi ako pravna pitanja nisu razrešena.

Osim toga, kada se pronađe iskusan advokat za nekretnine će pomoći i da se definišu sve pravne klauzule sa bankom tako da nema nedoumica i zabune.

Na ovaj način će se razmatrati samo nekretnine koje imaju regulisane pravne odnose i neće iziskivati veće troškove nakon kupovine i zaključenog posla.

Ako se svi glavni elementi stambenog kredita dobro razmotre i uporede sa ponudom nekoliko različitih banaka doći će se do najpovoljnijeg stambenog kredita za koji bi trebalo konkurisati.

Uz advokata za nekretnine sa iskustvom i svi će ugovori biti jasni i nedvosmisleni što štedi novac na parničnim postupcima i sprečava da se dovedemo u zabludu i štetu. Na kraju svega će se dobiti odlični kreditni uslovi i nepobitno vlasništvo nad stanom što je i najbolji način sticanja nekretnine.

( Espreso / Naissus Info )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.