ŠTA SE DEŠAVA SA CENAMA NEKRETNINA U SRBIJI? Republički geodetski zavod saopštio PRECIZNE PODATKE
ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

CENE STANOVA

ŠTA SE DEŠAVA SA CENAMA NEKRETNINA U SRBIJI? Republički geodetski zavod saopštio PRECIZNE PODATKE

Cene stanova u novogradnji, odnosno kupovina od investitora, na nivou su Srbije porasle 10,48 odsto

Objavljeno: 21:05h

Cene stanova u Srbiji u prvom tromesečju ove godine bile su 13,62 odsto veće u odnosu na isti period prošle godine, dok su u poređenju sa četvrtim lanjskim tromesečjem porasle za 2,57 odsto, saopštio je juče Republički geodetski zavod (RGZ).

Iz RGZ ističu da iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova su u prvom tromesečju neznatno manje porasle u odnosu na kraj prošle godine, a zabeležen je i manji broj evidentiranih kupoprodaja stanova.

Ovoj promeni, prema oceni RGZ, doprinosi smanjenje udela kupoprodaja stanova finansiranih kreditima, sa 21 odsto u četvrtom tromesečju 2022. na 18 odsto prodatih stanova u prvom tromesečju ove godine, što je posledica rasta kamatnih stopa.

Nekretnine
foto: Printscreen/RTS

Gledano po regionima, u odnosu na isti period prošle godine cene stanova su porasle u Vojvodini 14,89 odsto, Beogradu 13,27 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 11,24 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najveći rast cena zabeležen je u Južnoj i Istočnoj Srbije i iznosio je 15,74 odsto.

Cene stanova u novogradnji, odnosno kupovina od investitora, na nivou su Srbije porasle 10,48 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je starogradnja imala veći međugodišnji rast i on je iznosio 15,4 odsto.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija, navode iz RGZ i dodaju da prema dostupnim podacima, veliki broj država već krajem prošle godine beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.