JOŠ UVEK MOŽETE DOBRO DA SE NAJEDETE ZA 200 DINARA: Ljudi dali primere, ne zna se koje je jelo ukusnije!
Hrana, Foto: Printscreen/RTS

jeftinije opcije

JOŠ UVEK MOŽETE DOBRO DA SE NAJEDETE ZA 200 DINARA: Ljudi dali primere, ne zna se koje je jelo ukusnije!

Baš jeftino – za do 200 dinara

Objavljeno:

Dobro jelo ne mora da bude skupo.

Cene hrane konstantno skaču i mnogi zbog toga traže rešenja kako da uštede a da se i dalje hrane dobro. Jedan korisnik Redita je tražio da mu ljudi napišu „šta to može da se ukusno spremi a jeftino da se jede“. Baš jeftino – za do 200 dinara.

U odgovoru koji je pokupio najviše lajkova navedena su dobro poznata jela koja svi obožavamo, a mogu se spremiti za male pare.

Bolonjeze: kupiš kilo mlevenog mesa (ja uzimam 600g svinjskog 400 junećeg) i podeliš na 5 delova, 4 u zamrzivač, 1 spremiš odmah. Pola glavice luka na malo zejtina propržiš, dodaš mleveno i proprižiš zajedno; ako ti je mrsko da praviš sam sos uzmeš kesicu onu kupovnu bolonjeze sos i u 300ml vode promešaš i dodaš u tiganj – kuvaš tako i mešaš jedno 5 minuta i gotovo. Ako hoćeš svoj sos ubaci kečap, paradajz sitno seckan, začine ubaciš šta voliš (origano, peršun, biber, so…) Možeš uvek i šampinjone, šargarepicu narendaš, još neko povrće sve to krckaš uz meso.

Musaka: jedno pakovanje koje si odvojio odmrzneš, na zejtinu proprziš pola glavice luka, dodaš meso, malo samo proprziš (2 min), a u posudu smućkaš 2dcl mleka, 2dcl vodu, 2 kašike vegete, 3 jaja i umućkaš. U pleh il šerpu (koja ide u rernu) kreneš da ređaš sečen krompir il tikvice il oba random i ide red to što si seckao red fil (meso), do kraja kolko svega imaš, posle poliješ ovim što si mutio i pečeš 40min na 160, 170, proveri za 40min kakvo je pa dopeci ako treba.

Musaka
foto: Bakina kuhinja

Paprikaš: 10 krompira, 10 šargarepa, 4 random paprike, 2 paradajza (il juri na akciji u konzervi paradajz kad mu nije sezona) šta god nađes od mesa na akciji pileće, možeš batake, možeš belo na kocke, možeš male batačiće pakovanje ima uvek jeftino. Pola glavice luka propržiš sa tim mesom, ubaciš svo povrće (možeš i tikvice, i brokoli, karfiol, šta god bre nađeš na akciji), i ubacis paradajz i vodu do vrha lonca pokriješ i kuvaš sat vremena. Odvoji meso od koske na kraju baci šta je za bacanje i vrati čisto meso unutra. Jede se bar 3 dana.

Sve juri u onim smrznutim prodavnicama na meru ili na pijaci sveže – kukuruz šećerac, krompir, šargarepu, paradajz, jaja, paprike, luk (možeš i mlad da ubacuješ svuda). Takođe savet da spremaš za više dana, znaci to 1 obrok od 200din je zaje*ano sad zbog para, al ako lepo isplaniraš imaš po 3 dana da jedeš i da ne brineš.

Takođe kad kupuješ belo kupi na pijaci i uzmi sa grudima tj sa koskom, kosku ubaciš u supu dodas knedle (pola kesice griza one sa bebom na kartonu, 2 jajeta umutiš sve lepo i ubacuješ u supu) i od koske skineš mešance, ubaciš 4 šargarepe 1 krompir, i ta supa se jede 2 dana kao obrok ceo.

Lovačke šnicle iz kesice: kupiš kilo šnicli od svinjskog buta i seckaš na kocke i podeliš na 5, zamrzneš i imas za 5 nečega. Od jedne kese imaš za lovačke: luk propržiš sa mesom, kesicu u 300ml vode izmućkaš dodaš i ćao. Skuvaš krompir uz to i od toga imaš 2 obroka sigurno.

Pasulj mi nikad nije uspeo, al nađi recept na netu, skuvaš lonac i jede se 3 dana (ubaci malo dimljene slanine opet juriš negde u mesari bukvalno 100g samo da zamiriše)

Pasulj, Prebranac
foto: Bakina Kuhinja

Pirinač na 100 načina: kuvaj onu kosku jednu i šargarepe i polijes pola kg pirinča sa tom vodom i povrćem i ubaciš to malo iskickanog mesa, jedeš ceo dan i ti i jos 2 čoveka.

Ruska salata: sam kupi povrće i kuvaj odvojeno krompir i šargarepu i grašak (odvojeno jer iz mog iskustva uvek je neki zaje*an pa se kuva 2h) teglu kornišona iseckaš, juriš na akciji jeftinu teglu, 1 majonez onaj u flašici kao, 400g šunke juris na akciji neku random, i sve to promešaš i jedeš na leba kao sendvič za ceo obrok, istostiraš ako imaš onaj sendvičar ili galetar. Jede se 4 dana na nos izađe.

Kineski has na nemam pare način: Uzmeš 2 crna luka, mladi luk kolko oćeš, paprike, šargarepu kilo, tikvice 3 velike, praziluk, belo meso na kockice. puno začina, šta god voliš (biber, so, aleva, ljuta, peršun) pola ljute zelene papričice. Voda do kraja lonca.

Proprži meso malo uz svo povrće osim tikvica i šargarepa! Izvadiš meso posle pola sata, pa dodaš šargarepe i kuvaš 1 sat. Vratiš meso i ubaciš tikvice, posle 15 min gotovo. Izvadiš jedno 2 čaše vode iz toga i staviš u šerpu posebnu i u nju skuvaš domaće nudle. Domaće nudle: kilo brašna, 500ml vode, 1 kašičica soli, 2dcl ulja.

Sve osim ulja smućkaš i napraviš testo, loptu testa ostaviš da stoji 1 sat (dok kuvaš ostalo), pa podeliš na 4 pa razvučeš testo onako na a4 svesku recimo, premažeš zejtinom onako bogato s obe strane i ostaviš da odstoji 1 sat. Posle seckaš na fronsle i uvatiš jednu za oba kraja, udariš dva tri puta o sto i gle ona se razvuče. Bogate su zejtinom tako da neće da se lepe, staviš u tu vodu da se skuvaju bukvalno 1 minut! Ako su bas deblje 2 minuta al dooobro gledaj da ne bude više. Ove kineze jedemo muž i ja 5 dana, na nos nam izađu.

Grašak: Jedno pakovanje, 1 kesa sto si odvojio od svinje i luk i šargarepa. Krčkaš zajedno sat i po, pa zapržiš (uzmeš kašiku brašna i ulje zagreješ ubaciš alevu i lepo promešaš da nemaš grudvice od brašna) i suneš u lonac i ćao. Bar 2 dana se jede.

Grašak
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Gibanica: Kore (nađi na pijaci jer su na akcijama uglavnom buđave iz mog iskustva), 4 jaja, jogurt čašu ako imaš u frižideru, ako nemas dupliraj vodu, 2dcl vode, polu šolje ulja, sir mladi 500g, sve smućkaš poređaš na pleh (na dno jedna kora, na vrh dve), zaviješ, premažeš sa uljem, jajetom šta god ti je ostalo u onoj posudi gde si zamućkao sve, ispećeš na 30min, probaš čačkalicom ako nije gotovo vratiš.“

Još jedan komentator je podelio korisne savete.

„Pilav, đuveč, pasulj, krompir čorba…Za salatu kupi glavicu mladog kupusa, ima da ti traje nekoliko dana. A možeš da praviš i prilog od njega. Naseckaš sitno kupus i malo šargarepe. Ispržiš na ulju, začiniš vegetom. I za 10 min imaš prilog.

Pečurke u bešamel sosu. Ispržiš pečurke. Kada su gotove dodaš kašiku brašna i pržiš dok brašno ne poprimi zlatnu boju. A onda polako dodaješ mleko. Mešaš non stop. Sad zavisi od ličnih preferenci, ako voliš da je sos tečniji, dodaj više mleka, ako voliš gušći sos, dodaj vise brašna. To krčkaš par minuta i mešaš non stop da se mleko ne uhvati. Od začina ja stavljam samo so. A kao prilog idu makarone.

Umesto pečurki može pileći file, ali sve zavisi od tvog budžeta. Bešamel je jeftina zamena za pavlaku za kuvanje, tako da možeš da ga koristiš za razna jela. Sočivo se sprema bez mesa, dovoljno je hranjivo.

Suva leblebija je isto super, nije skupa, a može da se ubaci kao zamena za krompir u krompir čorbi. Pljeskavice su isto jeftine kada ih spremaš sam. Umesto peciva iz pekare, kupuj smrznuta peciva. 1kg košta oko 200-300 din. Tako da te izađe 5x jeftinije.“

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.