INFALCIJA UTICALA NA POSAO TRGOVACA: Objavljeni svi detalji
ilustracija, Foto: Tamara Trajković

problem

INFALCIJA UTICALA NA POSAO TRGOVACA: Objavljeni svi detalji

Za prva tri meseca ove u odnosu na isti period prošle godine, promet je u tekućim cenama bio veći za 11,3 odsto

Objavljeno:

Promet robe u trgovini na malo bio je u Srbiji u martu, izraženo u novcu, veći za 5,3 odsto nego u istom mesecu prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Ovo bi bio solidan rast kada ne bi postojala inflacija, koja je u februaru na godišnjem nivou iznosila 16,2 odsto. Kada se ukalkuliše inflacija i promet pogleda u stalnim cenama u repernom periodu, promet je manji za devet odsto.

Za prva tri meseca ove u odnosu na isti period prošle godine, promet je u tekućim cenama bio veći za 11,3 odsto, ali je u stalnim cenama smanjen za 4,1 odsto.

U maloprodaji hrane, pića i duvana u martu promet je bio veći za 13,5 odsto nego u istom mesecu prošle godine, ali kada se uračunaju promene cena, zapravo je promet smanjen za 7,2 odsto.

Kod neprehrambenih proizvoda promet u tekućim cenama je povećan za 7,7 odsto, ali je realno smanjen za 7,2 odsto.

Kupci posebno osetljivi na rast cene goriva

Kod motornih goriva zabeležen je i nominalni i realni pad prometa. U tekućim cenama promet je smanjen za 13,4 odsto, a u stalnim cenama za 15,4 odsto.

U prvom tromesečju nije bilo pada potrošnje kao u martu, pa je obim prometa goriva u tekućim cenama povećan za 1,9 odsto međugodišnje, dok je u stalnim cenama promet pao za 1,9 odsto.

Takođe i kod hrane i neprehrambenih proizvoda, godišnji pad potrošnje u prvom tromesečju bio je manji nego samo u martu i iznosio je 4,8 odsto.

Bonus video:

01:08

Psiholog: Inflacija i dešavanja u svetu ozbiljno oštećuju mentalno zdravlje!

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.