CENE GARAŽA I DALJE PAPRENE, A PRODAJA STALA: Evo koliko koštaju u po beogradskim opštinama, DETALJAN CENOVNIK
Garaža, Foto: Profimedia

ovakvo je stanje

CENE GARAŽA I DALJE PAPRENE, A PRODAJA STALA: Evo koliko koštaju u po beogradskim opštinama, DETALJAN CENOVNIK

Za razliku od tržišta stanova gde je u prošlom kvartalu zabeležen pad prodaje ali ne i vrednosti tržišta, kod garaža se stagnira i po prodaji i po ceni

Objavljeno:

Garaže su i dalje veoma tražena roba na srpskom tržištu nekretnina. Iako je celo tržište nepokretnosti palo i to za čak 9,5 odsto, kako pokazuju sveži podaci Republičkog geodetskog zavoda, garaže se ne daju. Sa 3.963 prodate za prva tri meseca ove godine prodaja je pala samo 0,55 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Razlika je još drastičnija ako se zna da su samo stanovi kao kategorija imali pad od 15 odsto. Ali to što je prodaja stala, ne znači da je „pala cena“. Tačnije, pala je simbolično.

Garaža
Garažafoto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

Beograd čini polovinu tržišta garaža u celoj Srbiji

Za razliku od tržišta stanova, gde je i pored pada broja sklopljenih ugovora o prodaji zbog rasta cene ukupan iznos ipak već 1,45 odsto, kod garaža je i tu zabeležen pad. Doduše mali, jer tržište garaža je u prvom kvartalu ove godine vredelo 44,8 miliona evra a prošle godine za 45,5 miliona evra.

Gledano prosečno, kada se podeli ukupan iznos u novcu i broj prodatih garaža, ispada da je prosečna cena od 11.311 evra samo 0,98 odsto manja od one s početka prošle godine.

Neće se ponoviti ni 2022. a kamoli 2020.

Iako su garaže tražena roba, teško da će se ponoviti 2022. godina, a kamoli 2020, kada je potražnja za njima (a time i cena) eksplodirala.

U 2022. godini ukupno je u Srbiji prodato 17.926 garažnih prostora od čega je 13.002 garažnih mesta, 1.622 garažnih prostorija i 3.302 parking mesta van objekta, kažu godišnji podaci RGZ. Najviše, naravno, u Beogradu (51 odsto). Ovih gotovo 18.000 prodatih garaža je bilo za 23 odsto više nego godinu dana ranije.

Vrednost te trgovine je bila 210 miliona evra, od čega 163 miliona evra u glavnom gradu. Na drugom po veličini srpskom tržištu, u Novom Sadu, prodato je svega 2.871 garaža.

Cene garažnih mesta na teritoriji Republike Srbije kretale su se od minimalnih 300 evra u Obrenovcu do 58.400 evra na Savskom vencu na lokaciji Beograd na vodi.

Spisak po opštinama
Spisak po opštinamafoto: Printscreen/Republički geodetski zavod

Doduše, treba uzeti u obzir da se kod statistike garaža, za razliku od stanova, u prosecima ne odbijaju ekstremne vrednosti. Tako u praksi imamo pojavu da se u strogom centru Beograda, na Savskom vencu (gradskoj opštini gde je i Beograd na vodi) proda garaža za 6.000 evra po kvadratu a na prestižnom Vračaru i po 2.000 evra za celu garažu/garažno mesto.

Zašto bi pojeftinile garaže?

Cene garaža u narednom periodu mogle bi biti skuplje, jer inflacija povećava cenu svih inputa za stanogradnju a time i mesta za parkiranje. Međutim, objašnjenje za to što je trenutno cena malo pala moglo bi biti ono što je ranije rekao Dušan Mirkulovski, vlasnik jedne beogradske agencije.

- Cene stanova i garaža se kreću uvek paralelno. Ali, u nekoj situaciji krize, kada bi pala tražnja za stanovima, garaže bi možda mogle i pre da pojeftine jer one su ipak luksuz. Svakako će pre čovek da proda garažu, i po nižoj ceni, pa parkira na ulici, nego stan u kojem mu je porodica – objasnio je Mirkulovski.

Ali, koliko god se cene trenutno pomerale, teško da će se po rastu ponoviti i prošla godina a kamoli 2020, kada je tržište garaža po vrednosti uletelo za čak 56 odsto u samo godinu dana. To je bilo više nego dvostruko od ukupnog tržišta nepokretnosti (22 osto) ili samo kategorije stanova (26 odsto).

00:33

Agent za nekretnine pojasnio situaciju podizanja cena: Vlasnici preferiraju Ruse jer oni ne pitaju za cenu

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.