CRNI LUK U SRBIJI KOŠTA KAO JUŽNO VOĆE: Stručnjak objasnio ZAŠTO je to TAKO i da li će doći do "SMIRIVANJA" CENA!
Pijaca / Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

u beogradu kilogram 200 dinara

CRNI LUK U SRBIJI KOŠTA KAO JUŽNO VOĆE: Stručnjak objasnio ZAŠTO je to TAKO i da li će doći do "SMIRIVANJA" CENA!

Osim domaćeg, na tržištu ima i luka iz uvoza, najviše iz Holandije i Severne Makedonije

Objavljeno:

Navikli smo da dajemo 200 dinara za kilogram narandži, banana ili limuna, ali kada istu cenu vidimo na gajbici u kojoj stoji crni luk, ne možemo a da se ne šokiramo.

Rekao bi neko, to su marketi podigli cene, ali ista situacija je i na pijacama. Cene najčešće idu od 150 dinara za kilogram, pa do 200, a samo u jednom gradu u Srbiji luk može da se kupi za 99 dinara. U pitanju je Novi Pazar.

To pokazuje čak i zvanična statistika Republičkog zavoda za statistiku, prema kojoj za ovo povrće u Beogradu i Kragujevcu treba da izdvojimo 200 dinara, u Smederevu, Užicu i Pančevu 180, u Zaječaru, Leskovcu, Novom Sadu, Zrenjaninu cena je 150, a u Sremskoj Mitrovici i Vranju 120 dinara.

Zanimljivo je da razlika u ceni između crnog i ljubičastog luka danas maltene ne postoji. Ljubičasti je vazda imao bar za 30 odsto višu cenu, ali su trenutno cene izjednačene.

Luk
Lukfoto: Profimedia

Kako je crni luk neizostavan dodatak svakom domaćem ručku, ovo poskupljenje automatski povećava cenu svakog obroka.

A zašto je došlo do ovakve situacije na tržištu za Telegraf Biznis objašnjava agroekonomista Milan Prostran.

- To je manje više redovna pojava u ovo doba godine. Prošlogodišnji luk odlazi, proklijava, a mladi dolazi, ali on još nije formirao glavice da bi mogao da se koristi u pripremi hrane na način na koji koristimo stari. Pošto je stari na izmaku, skače mu cena - objašnjava Prostran.

On kaže da kada luk u glavicama proklijava, mladi bi trebalo da bude bar u fazi da je nikao.

- Sorte koje i dalje mogu da se nađu na tržišto su restlovi ili sorte koje su uvezene i koje su tretirane hemijskim sredstvima protiv proklijavanja, te se još nalaze na tržištu u provobitnom obliku, bez znakova klijanja - kaže Prostran.

Sagovornik Telegraf Biznisa objašnjava da čak iako danas nađemo luk pogačar, on je preskup.

- Sa lukom je slična situacija kao i sa krompirom koji takođe proklijava u ovo vreme. Doći će do smirivanja cena polovinom maja meseca. Bio sam na pijaci pre neki dan i primetio sam da je manja i ponuda lukovine za farbanje jaja, što je jasan pokazatelj manjka ovog povrća na tržištu - kaže Prostran.

Osim domaćeg, na tržištu ima i luka iz uvoza, najviše iz Holandije i Severne Makedonije, jer za razliku od, na primer, pasulja, luk ne trpi transport iz dalekih zemalja.

Bonus video:

01:31

KEŠ ILI KARTICA? Ovo pitanje ćemo od sada čuti i na pijacama

(Espreso / Telegraf Biznis, Gorica Avalić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.