MESO I JAJA POSKUPELA, JEDINO JE CENA OVE NAMIRNICE PALA! Odlazak na pijacu SVE STRESNIJI, ovo je detaljan cenovnik
Namirnice, Foto: Emilija Jovanović

poskupljenjima nema kraja

MESO I JAJA POSKUPELA, JEDINO JE CENA OVE NAMIRNICE PALA! Odlazak na pijacu SVE STRESNIJI, ovo je detaljan cenovnik

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku

Objavljeno:

U odnosu na početak prošlog meseca, na početku marta u Srbiji je skuplje svinjsko i teleće meso, a skuplja su i jaja. Najviša cena domaćeg sira, srećom, za mesec dana je pala za 150 dinara, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kako pokazuju ovi statistički podaci, na pijacama Srbije, u kategoriji povrća, krompir je ostao najskuplji u Beogradu, gde se prodaje za 120 dinara kilogram, u najvećem broju drugih gradova košta 100, dok je najjeftiniji u Zaječaru (80 din/kg).

Krompir
Krompirfoto: RINA

Iste najviše i najniže cene kao i pre mesec dana su i pasulja – najskuplji je u Novom Pazaru (700 din/kg), a najjeftiniji je na pijaci u Valjevu (250 din/kg).

Poskupeo je sladak kupus, pa mu je najviša martovska cena od 70 dinara kilogram u Kragujevcu, za 20 dinara više nego februarska, dok je najniža od 30 dinara kilogram u Valjevu, Vranju i Zaječaru, ostala ista kao i na početku prošlog meseca.

Statistika je počela da beleži i cene spanaća koji se pojavio na domaćim pijacama i koji je trenutno najskuplji u Novom Sadu i Mitrovici (400 din/kg), a najjeftiniji i to za čitavih 300 dinara u Zaječaru.

Kod voća, poskupljenje od 10 dinara beleže jabuke, pa sada najvišu cenu imaju u Novom Pazaru (130 din/kg), dok su najjeftinije, više od duplo, na pijaci u Kragujevcu (60 din/kg). S druge strane, pojeftinjenje beleže pomorandže pa ovo najskuplje voće ne košta više 220 već 200 dinara kilogram u Sremskoj Mitrovici, dok se najniža cena od 120 dinara kao na početku februara nije menjala i toliko koštaju u Vranju, Leskovcu, Užicu i Pančevu.

Jabuke
Jabukefoto: RINA

Sir pojeftinio, ali kajmak do 1.500 dinara

U kategoriji belog mrsa, domaći sir ima najviše promena u cenama, pa mu najviša više nije proslomesečnih 950, već 800 dinara kilogram u Novom Pazaru. Na pijacama većine drugih gradova njegova cena je 500, dok u Valjevu, Kraljevu i Užicu košta 400 dinara kilogram, što je opet više za 100 dinara nego na početku februara.

Prosečna cena kilograma domaćeg kajmaka se bliži cifri od 1.300 dinara, a za ovih mesec dana nije bilo promena najviše i najniže cene – najskuplji je u Zrenjaninu i Subotici (1.500 din/kg), a najjeftiniji u Valjevu, Vranju, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici (1.000 din/kg).

Jaja skuplja

Za mesec dana, za dinar su poskupela kokošija jaja, pa najvišu cenu od 25 dinara komad imaju u Novom Pazaru, a najnižu od 18 dinara komad u Nišu, Smederevu, Pančevu i Sremskoj Mitrovici.

Najskuplji sir u Srbiji prodaje se u Novom Pazaru (750 din/kg), dok najvišu cenu kajmaka imaju Zrenjanin i Subotica (1.500 din/kg)

Sir
Sirfoto: RINA

Cene riba i mesa

Oni koji su započeli vaskršnji post obradovaće podatak da se cena ribe šaran nije menjala, pa je najskuplji u domaćim trgovinama u Smederevu (850 din/kg), a najjeftiniji u Nišu (640 din/kg).

Kod mesa, pad cene od 10 dinara beleži juneće rozbratno, koje je najskuplje u Beogradu (1.100 din/kg) a najjeftinije u Smederevu i Šapcu (830 din/kg).

Novu cenu, ali višu, ima svinjsko meso, pa se sada najskuplja svinjska krmenadla umesto za 710 prodaje za 720 dinara kilogram u Novom Pazaru, u većini drugih gradova ide preko 600, a najskuplja više ne košta 530 nego 570 dinara kilogram u Leskovcu.

Kod telećeg mesa najviša cena od 1.500 dinara kilogram u Nišu i Pančevu nije se menjala, ali u drugim gradovima ove vrste mesa nema ispod 1.000 dinara, sa izuzetkom Vranja gde teletina košta 960 dinara kilogram, za 10 dinara više nego na početku februara.

Konačno, kod pilećeg mesa nije bilo promene, pa mu je najviša cena od 330 dinara kilogram ostala u Vranju, dok najnižu cenu sveža piletina ima u Valjevu i Šapcu (300 din/kg).

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.