NEMA ŠANSE DA STANOVI MNOGO POJEFTINE: Stručnjaci objasnili zašto je u Srbiji ovakva situacija i otkrili RAZLOGE
Stanovi, Foto: Profimedia

ne smemo unapred da se radujemo

NEMA ŠANSE DA STANOVI MNOGO POJEFTINE: Stručnjaci objasnili zašto je u Srbiji ovakva situacija i otkrili RAZLOGE

Što se tiče kirija i politike stanodavaca – ostalo je nepromenjeno, a kraj previsokim rentama se ne nazire

Objavljeno:

Vest da je cena stambenog kvadrata u Srpskoj Atini opala u toku januara obradovala je sve one zainteresovane za kupovinu nekretnine, očekujući upravo ovaj trenutak. Takođe, prema ocenama koje dolaze iz SAD, svetu sledi godina u kojoj stanodavci više neće imati toliku moć nad stanarima, odnosno, i cene kirija moraće da krenu nadole, i takva promena se iščekuje. Ukoliko uzmemo u obzir ove faktore, pitamo se da li i Beograd može da očekuje isti takav opadajući trend vrednosti nekretnina.

Prema rečima agentkinje za nekretnine Zorice Pešić, građani ne bi smeli unapred da se raduju.

- Jeste cena kvadrata stanova u Novom Sadu pala, ali važno je naglasiti da su to stanovi na najskupljim lokacijama, i da je pre toga njihova vrednost jednostavno, tako reći, divljala. U takvim situacijama, kada cena ekspresno ode nagore, u jednom trenutku mora da dođe do munjevitog pada – govori Pešić.

Kuća, Stan, Cena, Kvadrat
foto: Espreso ilustracija, Printscreen

Kako je objasnila, to ne mora da bude pokazatelj toga da će se tržište nekretnina smiriti, i da, ipak, postoji mnogo veća mogućnost da cena ostane na ovom previsokom nivou i dalje.

– Potražnja je i dalje velika, ponuda nedovoljna, a promet poprilično slab. Stanovi koji su na tržištu uglavnom nemaju realnu vrednost, pa se ljudi često odlučuju na dodatnu pozajmicu kako bi kupili nešto kvalitetnije, iako isprva nisu planirali veću kupovinu. Dokle god je takva situacija na tržištu, ne možemo da očekujemo cirkularno smanjenje cena nekretnina kako u Beogradu, tako i u Srbiji – kaže Pešićeva za Bizportal.

Postoji samo nekoliko opcija u kojima napumpane cene mogu da padnu koju lestvicu niže.

– Cena pojedinih nekretnina može da bude nešto povoljnija samo ukoliko je vlasniku hitno neophodan novac ili kada cene, kao u Novom Sadu, dostignu svoju krajnju granicu, pa onda padnu. Jasno je da će svaki vlasnik nekretnina poželeti da iskoristi ovu situaciju u kojoj će zaraditi i više od 30 odsto od realne vrednosti koju bi inače dobio ukoliko bi se oduzela aktuelna kriza širom sveta – ističe sagovornica.

stan, zgrada, izdavanje
foto: Profimedia

Ne naziru se ni manje kirije

Što se tiče kirija i politike stanodavaca – ostalo je nepromenjeno, a kraj previsokim rentama se ne nazire.

- Isto je, bilo da su stanovi na opštini Palilula ili na drugim atraktivnim lokacijama u Beogradu, i dalje vlasnici traže ozbiljne svote novca za izdavanja. Usled trenda rasta koji je počeo prošle godine, čini mi se da se izgubio pojam za ono šta je realna cena najma. Kao i kod prodaje, i u slučaju rentiranja vlasnici će želeti da zarade i duplo od onoga što su zarađivali na svojim nekretinama pre celokupne krize i inflacionog perioda - zaključuje agentkinja.

(Espreso/Bizportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.