STIGLE NOVE VESTI IZ PIO FONDA: Tiče se PENZIJA, vrlo važno OBAVEŠTENJE
PIO fond, Foto: Nebojša Mandić

OBRATITE PAŽNJU!

STIGLE NOVE VESTI IZ PIO FONDA: Tiče se PENZIJA, vrlo važno OBAVEŠTENJE

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija

Objavljeno: 17:50h

Na sajtu PIO.rs PIO fond je objavio prosečan iznos penzija za januar 2023. godine.

Prosek iznosi 37.809 dinara, što je oko 4.000 više od proseka za decembar 2022. godine.

PIO fond
foto: Nebojša Mandić

Podsetimo, sa isplatom penzija za januar krenuli su 2. februara i tom prilikom penzije su povećane 12,1 odsto, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prvi su penzije ovog meseca dobili korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti, 2. februara. Nakon toga isplatu na tekuće račune vojni i poljoprivredni penzioneri 4. februara, da bi dva dana kasnije svoje penzije dobili i korisnicima iz te dve kategorije koji novac dobijaju na kućnoj adresi ili u lokalnoj pošti.

Prosečna penzija
Prosečna penzijafoto: PIO.rs

Penzije su poslednji u nizu dobili korisnici iz kategorije zaposlenih. Oni koji penzije primaju preko tekućih računa u bankama novac su dobili 9. februara, a ostali 10. februara.

Možete i sami izračunati koliko će iznositi vaša penzija.

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija. Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.