PIO FOND POSLAO VAŽNO OBAVEŠTENJE: U pitanju je BITNA STVAR
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

OBRATITE PAŽNJU!

PIO FOND POSLAO VAŽNO OBAVEŠTENJE: U pitanju je BITNA STVAR

Po okončanju ostavinske rasprave, potrebno je dostaviti ostavinsko rešenje fondu

Objavljeno:

PIO fond je poslao obaveštenje za sve porodice koje su izgubile bliskog člana.

Važno je da obratite pažnju na uslove oko preuzimanja novca.

pio fond
foto: Beta / Dragan Gojić

Porodica koja je izgubila bliskog člana porodice, a iza koga je ostala neisplaćena penzija često je u dilemi kada, na koji način i ko može da preuzme taj zaostali novac

Da li je neophodno sačekati ostavinsku raspravu ili je moguće da se sve završi i bez suda.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) kažu da je sva imovina, pa i neisplaćene penzije po smrti korisnika, predmet ostavinske rasprave i pripada zakonskim naslednicima preminulog. Kako bi članovi porodice preminulog penzionera mogli da naslede neisplaćen iznos, potrebno je da od fonda zatraže izdavanje potvrde o pripadajućim, a neisplaćenim iznosima penzije i novčane naknade. Potvrda koju izdaje penzijski fond se zatim koristi pred nadležnim sudom ili javnim beležnikom kako bi se u celosti utvrdila imovina umrlog koja je predmet nasleđivanja, kao i nasledni delovi.

Uz pravosnažno rešenje o nasleđivanju, osobe koje su određene kao naslednici mogu od fonda da zatraže isplatu neisplaćenih iznosa na svoj račun, u delu koji im je određen.

Iz penzijskog fonda naglašavaju da se svi zaostali iznosi penzije isplaćuju zakonskim naslednicima, utvrđenim pravosnažnim ostavinskim rešenjem nadležnog suda i nema razlike o kojoj vrsti penzije je reč.

Penzioneri
Penzionerifoto: Beta / Dragan Gojić

Po okončanju ostavinske rasprave, potrebno je dostaviti ostavinsko rešenje fondu. Neophodno je priložiti i penzijski ček, kopiju lične karte onog ko će neisplaćene penzije da podigne i podatke o broju tekućeg računa zakonskog naslednika na koji treba novac da bude uplaćen. Ukoliko se naknadno utvrdi da je preminulom isplaćeno više novca, odnosno penzija nakon njegove smrti, bilo na tekući račun otvoren kod poslovne banke, na kućnu adresu ili posredstvom punomoćnika, fond sprovodi postupak povraćaja sredstava. I to tako što potražuje celokupan iznos više isplaćenih sredstava, odnosno penzija od onog ko je novac dobio.

Upitani koliko dugo se čeka na isplatu u fondu odgovaraju da vreme trajanja postupka za naplatu neisplaćenih iznosa ne zavisi od vrste penzije koju je preminuli primao, već od trajanja ostavinske rasprave, jer se isplatnoj službi dostavlja pravosnažno rešenje o nasleđivanju.

Kada je reč o penzionerima koji su primali penzije po dva osnova (primenom i domaćih i inostranih propisa, odnosno i inostranu i srpsku), neisplaćeni iznos inostrane prinadležnosti se isplaćuje pod uslovima predviđenim međunarodnim sporazumom o socijalnom osiguranju koji Srbija ima sa drugom državom, zaključuju u Fondu PIO.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.