POZNATO JE KOLIKO ĆE HLEB "SAVA" KOŠTATI U SRBIJI: Doneta je najnovija odluka
Hleb, Foto: Printscreen/youtube/Bebinakuhinja

VAŽNO!

POZNATO JE KOLIKO ĆE HLEB "SAVA" KOŠTATI U SRBIJI: Doneta je najnovija odluka

Najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu hleba umanjenu za rabate i popuste, iznosi maksimalno 6 odsto

Objavljeno:

Na osnovu uredbe koju je danas usvojila Vlada Srbije, Hleb Sava će ubuduće koštati 57 dinara, što je 3,5 dinara više nego što je prethodno utvrđena cena. Kako piše u saopštenju, maksimalna maloprodajna cena je 57 dinara, a maksimalna proizvođačka cena je 48,88 dinara.

"Proizvođači hleba obavezni su da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T- 500 u količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba. Vekna mora biti najmanje težine 500 grama i napravljena od 370 grama brašna T-500, 7,4 grama soli, 9,25 grama kvastca i 1,48 grama aditiva, piše u pomenutoj Uredbi. Ova uredba stupiće na snagu dan nakon objavljivanja Službenog glasnika (koji uzgred još uvek nije objavljen), i važiće do 30. juna 2023. godine."

Takođe, najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu hleba umanjenu za rabate i popuste, iznosi maksimalno 6 odsto. "Trgovci na malo koji prodaju hleb obavezni su da u strukturi dnevne nabavke svih vrsta hleba imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna T- 500. Trgovci na malo koji prodaju hleb, mogu da vrate proizvođaču hleba do 5% (remitenda) od nabavljene količine na dnevnom nivou", navodi se u Uredbi.

Hleb
foto: Espreso

Rok plaćanja proizvođaču hleba ne sme biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hleb. Podsetimo, kako je danas saznao "Blic Biznis", Vlada Srbije je na sednici donela odluku kojom se ukida ograničenje cena na pojedine vrste svinjskog mesa i piletine.

Pitanje koje se sada nameće jeste da li će se ukidanjem ovih ograničenja doći i do poskupljenja? "Nećemo dozvoliti da dođe do rasta cena. Ministarstvo trgovine se ozbiljno bavi situacijom na tržištu. Udruženim snagama smo uspeli da obezbedimo da građani imaju na raspolaganju sve proizvode i da se uspešno izborimo sa inflacijom na tržištu koja potresa celu Evropu. Ljudi ne treba da se brinu! Naš primarni interes ostaje obezbeđivanje stabilnih cena i redovna snabdevenost tržišta", rekao je Tomislav Momirović, ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu.

Tomislav Momirović
foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.