SVEGA IMA, SAMO HLEBA "SAVE" NEMA! Obišli smo prodavnice, pa smo naišli na još neprijatniju situaciju od nestašice
Gde je "sava"?, Foto: Espreso

ŠTA SE DEŠAVA SADA?

SVEGA IMA, SAMO HLEBA "SAVE" NEMA! Obišli smo prodavnice, pa smo naišli na još neprijatniju situaciju od nestašice

Pekari imaju obavezu da proizvedu 30 odsto osnovne vrste hleba po ograničenoj ceni

Objavljeno:

Potražnja za veknom, poznatom pod nazivom "sava", drastično je povećana, pa su se pojedine velike industrijske pekare preorjentisale samo na proizvodnju ove osnovne vrste hleba, čija je cena ograničena na 53,50 dinara.

U poslednjih šest meseci prodaja je povećana za 400.000 vekni dnevno i sve trgovinske radnje i marketi trebalo bi da su snabdeveni ovim jeftinijim veknama do kraja dana.

Uredba kojom se kontroliše cena hleba na snazi je do 9. decembra, govori se o tome da postoji mogućnost i da bude produžena, ali to za sada nije potvrđeno. Međutim, ljudi su se požalili da u malim zanatskim pekarama u Beogradu više ne uspevaju da dođu do ove, jeftinije vekne.

Ekipa Espreso portala odlučila je da proveri kakvo je stanje u pekarama najvećih trgovinskih lanaca u Beogradu. Tamo smo zatekli alarmantno stanje. Naime, kako smo mogli da vidimo na policama više marketa u Beogradu koje smo obišli nešto pre 10 sati ujutru od "save" nema ni leka.

Hleb
Hlebfoto: Profimedia

Rafovi gde je nekada stajao najjeftiniji hleb, koga su naši najsiromašniji građani mogli sebi da priušte su prazni, čak ne postoji ni okačen natpis na polici da ga uopšte ima.

Takođe u jednoj radnji smo mogli da primetimo da na mestima gde je nekada stajao "sava" sada stoje hlebovi drugog naziva i proizvođača, što nas je dodatno razočaralo.

Razlog za ovakvo stanje na rafovima nije poznato, do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo odgovor zaštitnika potrošača na pitanje zbog čega je nestašica "save" i da li će se on vratiti u objekte?

Podsetimo, pekari imaju obavezu da proizvedu 30 odsto osnovne vrste hleba po ograničenoj ceni. Ovu meru Vlada je donela u novembru prošle godine da bi zaštitila standard građana. Da bi pravili jeftinije vekne proizvođači dobijaju od države brašno iz robnih rezervi po subvencionisanoj ceni.

1 / 4 Foto: Espreso

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica ranije je za medije izjavio da ukoliko neko slučajno u nekoj zanatskoj pekari ne može da nađe hleb po ceni od 53,50 dinara, sigurno može da ga kupi u svim marketima i malim trgovinskim radnjama, gde ga ima tokom čitavog dana.

Govoreći o Uredbi o ograničenoj ceni hleba, čije važenje ističe 9. decembra, Pralica je rekao da će cena te namirnice i nakon tog datuma ostati pod kontrolom Vlade, i to u dužem periodu. Građani se često žale i da su peciva u malim zanatskim pekarama drastično poskupela. Prema rečima predsednika Unije pekara Srbije, na to je najviše uticalo povećanje plata radnika, zbog njihovog nedostatka na tržištu, zatim poskupljenje goriva, cena transporta i sirovina koje se koriste za punjenje peciva.

Kod nas dva puta niža cena

Zahvaljući merama Vlade, odnosno uredbi kojom je cena hleba ograničena na 53,50 dinara, u Srbiji je ova namirnica dva puta jeftinija nego u regionu - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije. - U Severnoj Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, kada se preračuna za 500 grama, jer neko pravi i manje vekne, košta oko 120 do 130 dinara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.