EVO KOLIKO MORATE DA IZDVOJITE ZA KILOGRAM ČVARAKA I KOBASICA: Cene PODIVLJALE, stručnjak objasnio i ZBOG ČEGA
Meso, Foto: Profimedia

POSKUPLJENJA

EVO KOLIKO MORATE DA IZDVOJITE ZA KILOGRAM ČVARAKA I KOBASICA: Cene PODIVLJALE, stručnjak objasnio i ZBOG ČEGA

U jednom trgovinskom lancu pakovanje duvan-čvaraka od 150 grama, dostiglo je čak 605 dinara, što znači da bi za kilogram trebalo izdvojiti 4.033 dinara

Objavljeno: 22:30h

Nekada sirotinjska hrana sada je skuplja od junećeg bifteka. Kilogram čvaraka u pojedinim trgovinskim lancima dogurao je do 4.033 dinara!

Građani se šokiraju kada uđu u prodavnicu, a i jedna objava na društvenim mrežama dodatno im je otvorila oči - u jednom marketu biftek košta 4.488 dinara za kilogram gok se inače može naći za 2.800, a od cene čvaraka mogu samo da zaneme, jer su u rangu sa biftekom!

U jednom trgovinskom lancu pakovanje duvan-čvaraka od 150 grama, dostiglo je čak 605 dinara, što znači da bi za kilogram trebalo izdvojiti 4.033 dinara. U drugim megamarketima kutija istog brenda se može naći od 460 do 580, a pre dva meseca je koštao od 320 do 510 dinara.

Poskupela i slanina, mast...

Slanina
Slaninafoto: Printscreen/RTS

Računajući po kilogramu, sva pakovanja čvaraka bez obzira na proizvođača i vrstu, da li su u pitanju obični ili duvan, kreću se od 2.510 do 4.033 dinara, dok je početkom decembra za njih trebalo izdvojiti od 2.300 do 3.400 dinara.

To znači da su za 60 dana poskupeli od 210 do 633 dinara. Kilogram ove namirnice sa oznakom robne marke može se nći i za 1.700 dinara. Ista količina običnih čvaraka u rinfuzu u trgovinskim lancima košta 2.190, a "duvan" 3.030 dinara. Na zelenim pijacama su jeftiniji, kilogram običnih se prodaje za oko 1.800, a duvan-čvarci za oko 2.200 dinara.

Osim čvaraka, skočila je i cena svinjske masti i slanine. Kilogram pakovanja masti u marketima uglavnom se kreće od 540 do 600 dinara, a ovaj proizvod je u jednom trgovinskom lancu jeftiniji, košta 400 dinara.

Potrošači za kilogram slanine, u zavisnosti od vrste i proizvođača, plaćaju 1.000 do 2.511 dinara. Takozvana slajs pakovanja, odnosno nasečene šnite ove namirnice, paprena su. Tako se 100 grama slanine i pančete kreće od 280 do 375 dinara.

Ovo je najviše poskupelo od svih mesa

Kako stručnjaci objašnjavaju za "Novosti", na skok cena čvaraka uticala je velika potražnja i činjenica da nema dovoljno svinja. Agroekonomista Žarko Galetin kaže da je ova namirnica poskupela više nego sve ostale kategorije mesa.

Čvarci
Čvarcifoto: RINA

- Potražnja je velika, ali treba imati u vidu da je to sezonska roba, interesantna je do marta. Nekada je to bilo meso van svake klase koje ne mpže ni za šta drugo da se upotrebi, a sada se čvarci prave od kvalitetnijeg mesa, a "duvan" su postali svojevrsni brend - kaže on.

Navodi da je na rast cene ove namirnice, osim velike potražnje, uticao i mnogo skuplji tov. Agroekonomista Milan Prostran navodi da nutricionisti ponovo ukazuju da je zdravije konzumirati čvarke i mast, što utiče na rast potražnje, a time i na skok cena ovih proizvoda. S druge strane, kako navodi, proizvodnja svinja je sa pet miliona koliko je iznosila devedesetih godina, pala na dva miliona.

- Jednostavno, manje svinja-manje čvaraka, a veća potražnja. Takođe, od rase svinja koje se danas gaje u Srbiji mali je procenat masnijeg dela, slanine. I od tako malog procenta koji se dobije, vrlo mali deo ide u čvarke, a uglavnom se koristi za pančetu. Ima kvalitetnijih čvaraka, koji imaju više mesa, kao što su "sprža" i "duvan" i oni su skuplji - objašnjava Prostran.

On smatra da najveći deo čvaraka, masti i slanine kod nas proizvode domaćinstva i da se na tržištu plasiraju uglavnom preko pijaca i raznih manifestacija, vašara. Najmanji deo koji ide u trgovinske lance, dolazi iz velikih klanica.

I kobasice odoše u nebesa

Čitaoci su se požalili da su čajne kobasice značajno poskupele. U zavisnosti od proizvođača i da li je u pitanjuu akcijska ili redovna cena, kilogram ovog proizvoda u ranfuzu košta od 920 do 1.800 dinara.

Od sličnih vrsta kobasica, najskuplja je izletnička, čija se cena kreće od 1.800 do 2.600 dinara.

(Espreso/Blic/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media