"SVAKIH 12 SEKUNDI U SVETU UMRE JEDNA OSOBA ZBOG OVE BOLESTI": Doktorka Ninić otkrila šta je NAJVEĆI UZROK!
dr Ninić, Foto: RTS /PRINTSCREEN

BOLEST 21. VEKA

"SVAKIH 12 SEKUNDI U SVETU UMRE JEDNA OSOBA ZBOG OVE BOLESTI": Doktorka Ninić otkrila šta je NAJVEĆI UZROK!

Gojaznost postaje se rasprostranjeniji zdravstveni problem, a dr Danijela Ninić Marinković, nutricionista, objasnila je kako stati na put tome

Objavljeno:

Svake 12 sekundi u svetu umre jedna osoba zbog posledica gojaznosti, istakla je dr Danijela Ninić Marinković, nutricionista i specijalista urgentne medicine, gostujući na RTS-u.

Ovaj podatak u 21. veku je i te kako zabrinjavajući i kako je i sama doktorka napomenula, na osnovu ove statistike dolazimo do toga da ćemo mi kao generacija, prvi put u istoriji, živeti kraće u odnosu na naše pretke.

"Mi smo postali sve gojaznija nacija, sve je više gojazne dece. Došli smo u sitaciju da naše stresove i nedostatak seratonina i dopamina, zamenjujemo ugljenim hidratima, što može da dovodi do hipertenzije, Hašimoto sindoroma, intelerancije na glukozu...", istakla je doktorka i dodala da je najveći uzrok toga upravo nezdrava hrana, puna aditiva i ugljenih hidrata.

dr Danijela Ninić
dr Danijela Ninićfoto: RTS /PRINTSCREEN

"Ljudi se često vade na genetiku. Ali glavni problem je u nezdravim navika. Hrana je ujedno i lek i otrov", istakla je ona.

Šta je rešenje?

Kako je napomenula doktorka, ne postoji brzo rešenje i dijete. S toga je bitno da postpeno uvodimo promenjen način ishrane, kao i stil života.

"Odredite u jednoj nedelji dan kada ćete se zdravo hraniti, ako ne možete naglo da promenite način ishrane i non-stop se vraćate onom nezdravom. Sledeće nedelje nek to budu dva dana, pa tri i tako dalje. Na taj, način to vam polako postaje zdrav stil života", savetovala je dr Ninić Marinković i dodala da nikako ne preskačete obroke, jer to dovodi do usporenja metabolizma i ponovnog gojenja.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.