VAŽNO SAOPŠTENJE PIO FONDA: Stvar je veoma BITNA
Pio Fond, Foto: Beta / Dragan Gojić

obaveštenje

VAŽNO SAOPŠTENJE PIO FONDA: Stvar je veoma BITNA

Privatni penzijski fondovi omogućavaju svojim korisnicima da uplaćuju novac prema sopstvenim mogućnostima, odnosno onda kada mogu i koliko mogu

Objavljeno: 19:49h

Penzija može da vam bude i veća.

Pročitajte u nastavku šta vam je potrebno za to.

PIO fond
foto: Nebojša Mandić

Prosečna penzija u Srbiji iznosi 33.731 dinara. Neki građani već u tridesetim godinama počinju da uplaćuju dobrovoljno penzijsko osiguranje kako bi obezbedili da u starosti imaju više novca.

Privatni penzijski fondovi omogućavaju svojim korisnicima da uplaćuju novac prema sopstvenim mogućnostima, odnosno onda kada mogu i koliko mogu. Najčešće ljudi uplaćuju 2.500 dinara mesečno. Međutim, uplate mogu da se menjaju. Nekad može da se uplati 500, nekad 2.500 dinara, to zavisi od korisnika. Uplate mogu da budu redovne, na mesečnom nivou, a mogu da budu i povremene. Korisnik može i da prestane da plaća.

Postoji i ugovor o članstvu u penzijskim fondovima, koji se sklapa na neodređeno vreme, ali je uslov za isplatu penzije i definisan je zakonom. Kad korisnik napuni 58 godina može da se počne sa isplatom privatne penzije. U privatne penzijske fondove mogu da uplaćuju i osobe koje nisu zaposlene.

Penzioneri
Penzionerifoto: Ana Paunković

Korisnik može da povuče ušteđevinu odjednom, u gotovini, a porez u tom slučaju iznosi 20 odsto. Druga varijanta je isplaćivanje određenih iznosa, primera radi jednom mesečno, sve dok celokupan iznos ne bude isplaćen. Takođe, privatna penzija je i nasledna, a korisnik prilikom potpisivanja ugovora treba da odabere osobu koja će, u slučaju njegove smrti, naslediti novac.

Oni, koji uplaćuju 500 dinara mesečno, nakon 20 godina, mogu da računaju da će tokom 15 godina isplate penzije (plus prinos / dobit od 1,01 odsto - ovaj iznos može da se menja, pa čak da ide i u minus), dobijati 775 dinara mesečno. Oni koji su uplaćivali 2.500 dinara dobijaće 3.875 dinara mesečno, a oni koji su uplaćivali 5.000 dinara dobijaće 8.520 dinara.

Penzioneri
Penzionerifoto: Nebojša Mandić

Za navedene mesečne uplate, ukoliko je dobit pet odsto, mesečna isplata biće daleko veća. Tako oni, koji su izdvajali 500 dinara, mogu mesečno da računaju na 1.560 dinara. Oni koji su uplaćivali 2.500 mogu da računaju na 7.780 dinara, a oni koji su uplaćivali 5.000 dinara mogu da računaju na 15.560 dinara.

S obzirom na to da je prosečna penzija u Srbiji oko 33.000 dinara, oni koji su uplaćivali 5.000 dinara, a ako dobit bude pet odsto, mogu da računaju da će u starosti primati oko 49.000 dinara. Naravno, treba biti spreman i na gubtike, s obzirom na to da, kao i svako ulaganje, i ovo nosi potencijalni rizik. Penzioni fond može da se suoči sa gubitkom, a tada su u problemu i njegovi korisnici. Fondovi sredstva koje uplaćuju korisnici dalje ulažu, uglavnom u obveznice, te postoji mogućnost da ta investicija ne bude uspešna, a tada, zajedno sa fondom, gube i korisnici.

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.