DANAS JE TAJ DAN: Počinje isplata januarskih penzija, i to sa NAJVEĆIM POVEĆANJEM do sada
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

LEPE VESTI

DANAS JE TAJ DAN: Počinje isplata januarskih penzija, i to sa NAJVEĆIM POVEĆANJEM do sada

Isplata januarskih penzija sa povišicom kreće od danas a prosečna naknada je 37.825 dinara

Objavljeno:

Januarske penzije za sve kategorije penzionera u Srbiji biće uvećane za 12,1 %. Isplata uvećanih penzija počinje danas februara za kategoriju samostalne delatnosti, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO).

Prema kalendaru isplata koji je objavio PIO fond, 4. februara počeće isplata na tekuće račune vojnim i poljoprivrednim penzionerima, a 6. februara korisnicima iz te dve kategorije penzionera koji primanja dobijaju na kućne adrese ili ih podižu na poštanskim šalterima.

Pošta
Poštafoto: Pošta/ Aleksandra Veličković

Prvi svoje prinadležnosti dobijaju osiguranici iz kategorije samostalnih delatnosti, a novac stiže danas nezavisno od toga da li penzioneri penzije dobijaju na bankovni račun, kućnu adresu ili ga podižu na poštanskom šalteru.

Vojnim i poljoprivrednim penzionerima penzije stižu 4. februara a korisnicima iz kategorije zaposlenih 9. februara.

Ovo je drugo povećanje penzija u poslednjih nekoliko meseci, jer penzije su povećane i u novembru prošle godine, za devet procenata. Uz ova dva povećanja e prosečna penzija ove godine će biti, ukoliko se ne desi još neko pomeranje, za 20,8 odsto veća u odnosu na 2022. godinu.

Penzioneri
Penzionerifoto: Ana Paunković

Sa ovim, januarskim, povećanjem penzioneri u Beogradu u proseku će dobijati oko 48.400 dinara, što je i najveći prosečan iznos u Srbiji. Slede Novosađani, sa 44.579 dinara.

Najniži prosek penzija od većih gradova je u Novom Pazaru, gde će sada dobiti 26.976 dinara.

Promenjena švajcarska formula

U januaru nije samo iznos penzija povećan, već je promenjen i način njene indeksacije, odnosno načina kako se usklađuje sa makroekonomskim okolnostima radi održanja standarda života penzionera.

Penzije od 16.000 do 190.000 dinara

Najniža redovna naknada za penzionere iznosi 16.220 dinara, koliko je najmanja poljoprivredna penzija, a najviša 190.023 dinara, po nekim prethodnim zakonima. Nešto malo više od polovine penzionera prima manje od 30.000 dinara, još 30 odsto ima penziju između 30.000 i 50.000 dinara. Nažalost, svaki dvadeseti penzioner ima manje od 10.000 dinara mesečno, jer je imao kratak radni vek.

Novac
Novacfoto: Profimedia

Nova formula, tzv. švajcarska formula plus, u obzir uzima da li je ukupan fond za isplatu penzija manji od 10 odsto bruto domaćeg proizvoda ii veći od 10,5 odsto.

Ukoliko je učešće manje od 10 odsto, penzije se povećavaju prema parametru kretanju neto plata zaposlenih. Ukoliko je između 10 i 10,5 odsto, usklađuju se po staroj formuli (kretanje inflacije i neto plata u istom udelu) a ako obim penzija pređe 10,5 odsto BDP-a u obzir se uzima samo kretanje inflacije.

U ovom januarskom povećanju primenjena je prva kalkulacija, je su penzije trenutno na oko 9,5 odsto BDP-a.

U Ministarstvu finansija očekuje da će sa ovakvom indeksacijom i predviđenim rastom BDP-a, prosečna penzija u decembru ove godine biti oko 322 evra, što je za 12 odsto više nego što je bilo krajem 2022. godine.

Prema računici ministar Siniše Malog, cilj je da do kraja 2026. godine prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija između 420 i 450 evra.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.