SAMO U 1 VALUTI JE NAJBOLJE ŠTEDETI: Za godinu dana možete i da dobijete 38.000 DINARA, a da ne RADITE NIŠTA
Narodna banka Srbije, Foto: Stefan Jokić

obratite pažnju

SAMO U 1 VALUTI JE NAJBOLJE ŠTEDETI: Za godinu dana možete i da dobijete 38.000 DINARA, a da ne RADITE NIŠTA

U pomenutom desetogodišnjem periodu, i devizna štednja raste

Objavljeno:

Narodna banka Srbije uradila je redovnu polugodišnju analizu isplativosti štednje za period od decembra 2012. do decembra 2022. godine, koja je još jednom potvrdila da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima i u kratkom, i u dugom roku.

U poslednjih deset godina, dinarska štednja je povećana preko pet puta i krajem 2022. godine iznosila je 96,3 milijarde dinara. Uprkos nepovoljnom uticaju različitih globalnih kriza u poslednjih nekoliko godina, uključujući i krizu izazvanu pandemijom virusa korona, dinarska štednja raste, uz povećanje učešća dugoročnih depozita.

Evro, Narodna banka Srbije, Menjačnica
foto: Dado Đilas, Profimedia, Stefan Jokić

Nakon izbijanja krize u Ukrajini početkom 2022. godine, dinarska štednja privremeno se smanjila, pri čemu se pozitivan trend njenog rasta nastavlja od juna prošle godine. U pomenutom desetogodišnjem periodu, i devizna štednja raste, sa 8,3 milijarde evra krajem 2012. godine na 13,7 milijardi evra krajem 2022. godine, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Analiza isplativosti štednje pokazuje da bi štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i zanavljan godišnje u periodu od deset godina na kraju perioda oročenja, u decembru 2022. godine, dobio preko 38.000 dinara (gotovo 330 evra) više od štediše koji je u istom periodu na štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

Narodna banka Srbije
Narodna banka Srbijefoto: Stefan Jokić, Profimedia

Štediša koji je od decembra 2021. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2022. preko 1.500 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio 100.000 dinara u evrima.

Na fotografiji ispod možete da vidite ostvarenu dobit za godinu dana.

Tabela
foto: Printscreen/NBS

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.