4 NAJBOLJA SAVETA ZA MANJU POTROŠNJU GORIVA TOKOM ZIME: To svi treba da zapamte
Sipanje goriva, Foto: Zorana Jevtić

KAKO UŠTEDETI GORIVO?

4 NAJBOLJA SAVETA ZA MANJU POTROŠNJU GORIVA TOKOM ZIME: To svi treba da zapamte

Potrošnja goriva umnogome zavisi od stanja motora, pa ga zato treba redovno održavati

Objavljeno: 19:34h

Tokom zimskih meseci, kada su temperature niže, automobil obično troši više goriva nego tokom ostalih godišnjih doba, ali postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći da smanjite potrošnju goriva i u ovom periodu.

Temperatura vazduha nije jedini faktor zbog kojeg automobili troše više goriva od uobičajene količine, piše N1. Ipak, čini se da su saveti i trikovi koji nam mogu biti od pomoći sve vreme pred očima ali ih nismo svesni.

Kako biste potrošnju goriva i u zimskim uslovima smanjili na najmanju moguću meru, N1 vam donosi ova četiri korisna saveta koji će pomoći u toj nameri:

1. Proverite da li je poklopac rezervoara dobro pričvršćen

Zbog neispravnog poklopca rezervoara, određena količina benzina može da ispari, što dodatno povećava potrošnju.

2. Koristite kvalitetno ulje

Kvalitetno ulje će na optimalan način podmazati sve mehaničke delove motora što na kraju dovodi do optimalne potrošnje goriva. Ukoliko niste sigurni koje ulje treba da koristite, pogledajte fabrička uputstva za vaš automobil ili se konsultujte sa automehaničarem.

Automobil
Automobilfoto: Profimedia

3. Balansirajte gume

Neizbalansirane gume se brže troše, ali i pružaju veći otpor pa motor mora da radi snažnije. Na taj način se potrošnja goriva povećava za čak 15 odsto. Pored toga, redovno proveravajte i pritisak u pnuematicima, jer se potrošnja može povećati ako dođe do pada pritiska u gumama.

4. Redovno održavajte motor

Potrošnja goriva umnogome zavisi od stanja motora, pa ga zato treba redovno održavati. Primera radi, ako motor ima neispravne svećice, može da troši čak do 30 odsto više goriva.

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.