JEDNI KAŽU DA DERU, DRUGI DA JE CENA SKROZ OPRAVDANA: Otkrivamo koliko zapravo SVEŠTENICI naplaćuju usluge u Srbiji
Foto: Tamara Trajković, čitalac Espresa

cena je "koliko daš" ili ipak ne

JEDNI KAŽU DA DERU, DRUGI DA JE CENA SKROZ OPRAVDANA: Otkrivamo koliko zapravo SVEŠTENICI naplaćuju usluge u Srbiji

U Srbiji se često stvaraju nedoumice oko cena usluga sveštenika, jer zvanični crkveni cenovnik nije javno dostupan. Dok jedni tvrde da on ne postoji, drugi ističu da je u većini parohija poznat

Objavljeno:

Iako zvanični crkveni cenovnik ne postoji, u narodu se manje-više zna kada se i kom popu koliko daje.

S druge strane, u većini eparhija, svaki sveštenik je dužan da uplati eparhiji po završenom činodejstvu određeni iznos koji je tačno utvrđen.

Kada nema cenovnika u većini slučajeva važi pravilo da svaki vernik da onoliko koliko je u mogućnosti, a obaveza sveštenika je da obred izvrši i u slučaju kada vernik nema novca.

Iskustvo pokazuje da usluge sveštenog lica mogu da koštaju i do 300 evra. Jedan od skupljih obreda je crkveno venčanje za koje se izdvoja i do 300 evra, dok je za dolazak sveštenika na sahranu cena oko 8.000 dinara, a za parastos 2.000 dinara.

Krštenje može da košta i desetak hiljada dinara, ali je zastupljena i praksa po kojoj sveštenik kaže "cena je koliko daš".

Crkva
Crkvafoto: Printscreen

Osvećenje vode za Vaskrs u većini slučajeva se kreće od 500 do 1.000 dinara, dok se za svećenje vode pred krsnu slavu svešteniku uglavnom daje više od toga.

Kako su pisali mediji prethodnih godina, u seoskim sredinama su usluge sveštenika nešto više nego u gradskim. Razlog se krije u tome što je manji broj parohijana po jednom svešteniku, pa pojedini čak imaju i fiksne cene.

Tako je u jednom podrudničkom selu svećenje vodice 1.500 dinara, opelo za sahranu je 10.000, parastos se kreće od 3.000 do 5.000, dok je krštenje čak 12.000 dinara.

U gradu su te cifre nešto manje, te u zavisnosti od crkve i sveštenika vernici plaćaju od 5.000 dinara pa naviše. Venčanje u crkvi može da košta 11.000 dinara, pri čemu mladenci plaćaju 6.000 a kumovi po 2.500 dinara.

"Kod nas pop proziva u crkvi kako nisi platio"

O ovom temi se povela polemika i na Reditu, a jedan korisnik napisao je koliko sveštenici naplaćuju uslugu u njegovom kraju.

"Znam da ne postoji zvaničan cenovnik po kome bi popovi naplaćivali, ali koliko sam primetio svuda po selima postoji neka tarifa. Kod mene u selu je to npr ovako: Sečenje kolača u crkvi: 500din Dolazak u kuću da sveti vodu (vodicu): 1500din Izlazak na groblje za daću (40 dana): 5000din Sahrana, venčanje: 12000din Zanima me kako je po ostalim gradovima/selima ovo. Edit: i da, kao što je dole neko rekao, kod nas isto pop proziva u crkvi kako nisi platio haha", naveo je korisnik Redita.

Korisnik koji živi na Novom Beogradu naveo je cenovnik koji važi u njegovoj eparhiji:

"Kod mene je bilo do pre deset godina neki minimum utvrdjen: slava 200<, krštenje, venčanje, sahrana 5000<, parastos 2000", napisao je on.

Vranjanac je ostavio komentar da sveštenik u njegovom gradu sahrane naplaćuje 6.000 dinara.

"'naš' pop je u fazonu ma daj kol'ko imaš za osveštenje vodice, ali je zato uredno naplatio 6000 za bukvalno 5minuta mrmljanja u bradu kada mi je sahranjena majka...", naveo je ovaj Reditor.

Pre šest godina "isplivao" zvanični cenovnik?

Pre šest godina veliku pažnju na društvenim mrežama privukao je navodni zvanični cenovnik crkvenih usluga za 2017. godinu.

Prema tom cenovniku, venčanje je naskuplje, a ako je van parohije - izaći će vas 7.000 dinara. S druge strane, razvod je dosta jeftiniji.

Skupo je i opelo (5.500), krštenje košta 5.000 dinara, a da osveštate kuću - 3.000 dinara.

Takse za 2017. godinu
Takse za 2017. godinufoto: Čitalac Espresa

"Cena je od ove godine 800 dinara"

Prošla godina bila je u znaku poskupljenja koje, ako je suditi po poruci jednog sveštenika, nije zaobišla ni crkve.

- Pomaže Bog. Doći ću sutra ujutru kod vas između 11 i 12 časova da svetim vodicu za slavu. Cena je od ove godine 800 dinara, a počinjemo i sa skupljanjem po 10 evra (ko može i više) priloga za obnovu krova na hramu - navodi se u poruci koju je navodno sveštenik poslao jednom domaćinu, a koja je objavljena na stranici Udruženja potrošača "Efektiva".

crkva
foto: PRINTSCREEN FACEBOOK/EFEKTIVA

Koliko sveštenici naplaćuju crkvene usluge u eparhiji kojoj pripadate? Pišite nam u komentarima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.