SVEŠTENIK ODRŽAO OBRED U ŠKOLI U SEČNJU: Direktorka izašla napolje, ostala pri svom stavu!
Crkva, Foto: Tamara Trajković

ne odustaje!

SVEŠTENIK ODRŽAO OBRED U ŠKOLI U SEČNJU: Direktorka izašla napolje, ostala pri svom stavu!

Direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja, podigla je prašinu svojom objavom na Fejsbuku gde je napisala da po prvi put ove godine u toj ustanovi na dan školske slave Sveti Sava neće biti verskog obreda

Objavljeno:

Sveštenik lokalnog hrama Svetog Dimitrija Velikomučenika u mestu Sečanj, u jutarnjim časovima, nešto pre osam, sa grupom meštana i roditelja, ušao je u zgradu Osnovne škole Aleksa Šantić i u prisustvu učenika i nastavnika ove škole, održao obred povodom Svetog Save, školske slave i rezanja slavskog kolača.

Direktorka škole, Olivera Marjanović, dok je sveštenik držao obred nije bila u učionici gde se održavala priredba, a onda se pojavila kada je sveštenik završio obred i zajedno sa učenicima pevala Svetosavsku himnu.

- Nije bilo dogovora, jednostavno sveštenik je došao ranije, bez ikakvih problema obavio crkveni obred rezanja slavskog kolača, a onda je usledila priredba - naglasila je Olivera Marjanović, uz napomenu da joj je žao što je do medijske hajke uopšte došlo i što ranije nije došlo do dogovora i što je uzorna škola sa 110 učenika i 23 zaposlena nastavnika dospela po lošem, u žižu javnosti u Srbiji.

Podsetimo, direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja, podigla je prašinu svojom objavom na Fejsbuku gde je napisala da po prvi put ove godine u toj ustanovi na dan školske slave Sveti Sava neće biti verskog obreda. Mnogi su na ovu izjavu burno reagovali, međutim, direktorka je u svom saopštenju obrazložila zbog čega se odlučila na ovaj korak, a kako za Telegraf.rs kaže verski analitičar Draško Đenović, on u potpunosti opravdava njenu odluku i u njoj ne vidi problem.

- Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju - objavila je Olivera Marjanović na Fejsbuk stranici "Ateisti Srbije".

Kako je objasnila u svom saopštenjuškola na čijem je čelu nema prostor u kom bi se okupili svi nastavnici i učenici, pa će tako biti organizovane dve priredbe, dok će đaci biti slobodni da nakon školske predstave odu na liturgiju.

- Obzirom da naša škola nema adekvatan prostor u kome bismo okupili sve učenike i na zahtev profesora razredne nastave, održaćemo dve priredbe sa prigodnim sadržajem. U zgradi gde nastavu pohađaju učenici prvog ciklusa biće intonirana himna Svetom Savi sa razglasa 27. januara u 8 časova dok će u isto vreme u drugoj zgradi himnu otpevati hor sastavljen od učenika drugog ciklusa. Planiramo kratke pozorišne forme o životu i radu Svetog Save, prigodne recitacije, izložbu učeničkih radova i kviz znanja. Priredbe će trajati do 9 časova kada počinje Liturgija u crkvi i tamo se nastavlja svečanost. Svi učenici i zaposleni su pozvani i na nastavak svečanosti, a škola je obezbedila slatkiše za učenike - saopštila je Olivera, a u dublju polemiku nije želela da ulazi.

(Espreso/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.