DRŽAVA ĆE KONTROLISATI CENE DERIVATA I U FEBRUARU: Vlada Srbije produžila Uredbu o ograničenju!
Gorivo, Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

VAŽNO

DRŽAVA ĆE KONTROLISATI CENE DERIVATA I U FEBRUARU: Vlada Srbije produžila Uredbu o ograničenju!

Na sednici su donete i odluke o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590 takođe do 28. februara

Objavljeno: 15:54h

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, što znači da će i u narednih mesec dana država kontrolisati cenu benzina i dizela.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, trajanje Uredbe se produžava do 28. februara, a u cilju daljeg sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Na sednici su donete i odluke o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590 takođe do 28. februara, kao i o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa do istog datuma. Sve ove odluke primenjuju se od 1. februara.

"Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije odlučila je da na još mesec dana, odnosno do kraja februara, produži i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto", saopšteno je iz Vlade Srbije.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Podrška nerazvijenim opštinama

Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju programa podrške unapređenja razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština kao sistemsku podršku podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije i za to su namenjena sredstva u iznosu od 365.000.000 dinara.

Opštine kojima su namenjena sredstva su: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žaguibica, Žitorađa, Knjaževac, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.

Cilj Uredbe je da se doprinese unapređenju infrastrukturnih kapaciteta izrazito nedovoljno razvijenih opština (jedinice lokalne samouprave iz četvrte grupe), kroz izgradnju i rekonstrukciju komukalne infrastrukture, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede, kao i drugih objekata u svojini jedinica lokalne samouptrave.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.