SVAKA SRPSKA KUĆA MORA DA IMA OVU SUMU NOVCA ZA "CRNE DANE": Određen TAČAN iznos, stručnjaci rekli svoje
Novčanik, Foto: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

SVAKA SRPSKA KUĆA MORA DA IMA OVU SUMU NOVCA ZA "CRNE DANE": Određen TAČAN iznos, stručnjaci rekli svoje

S obzirom na razliku standarda između Austrije i Srbije, kod nas je preporučljivo da svako domaćinstvo ima odvojeno barem 200 evra

Objavljeno:

Saveti za štednju su prisutni u medijima, na društvenim mrežama, razni stručnjaci nam otkrivaju trikove kako da imamo više novca, a koji od njih zapravo radi?

Nemačka kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) kreirala je listu za desetodnevnu hitnu zalihu koju bi svaki građanin trebao da ima kod kuće u slučaju kriznih situacija, prenosi B92.

Zalihe za hitne slučajeve uključuju svakodnevne namirnice poput vode ili pirinča, ali i lekove i gotovinu. Iako postoji precizan popis BKA za namirnice, postoji relativno malo informacija o količini gotovine za hitne slučajeve. BKA vodič samo spominje da treba da imate “dovoljnu količinu gotovine kod kuće”, ali ne navodi tačan iznos.

Novac, Dinari, Pare
foto: Profimedia

Austrijske vlasti preporučuju “500 evra po domaćinstvu u malim novčanicama”. Važno je da ne ostavljate gotovinu za hitne slučajeve u stanu ispod dušeka ili knjiga, piše Feniks magazin, prenosi Poslovni dnevnik.

S obzirom na razliku standarda između Austrije i Srbije, kod nas je preporučljivo da svako domaćinstvo ima odvojeno barem 200 evra.

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište.

Novac, Sitniš, Dinari, Pare
foto: Profimedia

Imajte na umu da voda ili vlaga mogu oštetiti papirni novac, pa ga dobro zaštitite. Važnost gotovog novca pokazala se kada je u celoj Nemačkoj došlo do problema sa plaćanjem karticama.

Kupci nisu mogli da plate karticom u prodavnicama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a do danas nije u potpunosti rešen.

(Espreso/B92/ Najžena / Feniks)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.