KVADRAT U OVOM SRPSKOM GRADU DOSTIGAO REKORD: Cene NEKRETNINA ne prestaju da RASTU!
Gradnja, Foto: Aleksandar Stojanović

CENE NEKRETNINA

KVADRAT U OVOM SRPSKOM GRADU DOSTIGAO REKORD: Cene NEKRETNINA ne prestaju da RASTU!

Napustili smo godinu, ali se broj gradilišta ne smanjuje. Naprotiv, sve je više stanova jer i poznavaoci prilika ponavljaju onu svima dobro poznatu: svaka roba ima svog kupca

Objavljeno:

Rast cena nekretnina, poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, pa na kraju i stanova za iznajmljivanje obeležilo je godinu za nama. Činilo se da će rat u Ukrajini stopirati vrtoglavo visoke cene nekretina onog momenta kada je građevinski materijal krenuo da poskupljuje. Međutim, ništa nije moglo da pokoleba ovu sferu industrije koja je, pored IT sektora, jedna od onih koja donosi najviše zarade.

U godini za nama prodat je stan za 1,2 miliona evra na Vračaru, dok je za kuću u glavnom gradu Srbije iskeširano više od pet miliona, a za poslovni prostro blizu dva miliona evra.

Cene stanova konstantno su rasle, kako od početka godine tako i posmatrajući godine za nama. Cena kvadrata u Novom Sadu tako je u godini za nama postigla svoj istorijski maksimum od 3.300 evra po kvadratu.

Prosečna cena stana u starogradnji je 1.745, dok je u novogradnji prosek bio 1.592 evra po metru kvadratnom. I ove cene su tražile kvadrat više, jer se po rečima agenata za nekrentine svi stanovi kako u Novom Sadu tako i u Beogradu prodaju još u izgradnji.

I pored rasta cena u svim većim gradovima u Srbiji, izveštaj Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da su kupci u trećem tromesečju ove godine za kupovinu nepokretnosti iskeširali 1,7 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 10,6 odsto u odnosu na isti period minule godine.

Manje se plaća kreditom, a više u kešu. Kupci su, vele agenti za prodaju nekrenitna, IT stručnjaci i povratnici iz inostranstva. Ni cene vikendica i parcela kako poljoprivrednog tako i građevinskog zemljišta nisu mirovale. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u trećem kvartalu ove godine prometovano je u Kaću po ceni od 1.531.947 evra za 125,56 hektara, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je u opštini Šabac po ceni od 25 evra za metar kvadratni za parcelu površine 56 ara.

U Vojvodini su najskuplje parcele u Južnobačkom okrugu gde hektar dostiže cenu od 27.500 evra, dok je najjeftiniji u Srednjebanatskom gde hektar ne prelazi 14.800 evra. Minimalne cene zemlje u ovom delu Vojvodine ne prelaze 1.800 evra po hektaru.

Nekretnine
Nekretninefoto: Profimedia

Kirije poskupele zbog Rusa, sve više podstanara se odlučuje na kupovinu stana

Jedno vreme bilo je sporadičnih informacija da Rusi kupuju nekretnine, pa utiču na rast cena, ali su pokazatelji na terenu demantovali takve informacije. Rusi su, ipak, uticali na odluke vlasnika stanova u Novom Sadu da u skladu sa novim prilikama kreiraju nov cenovnik. Tako je mesečni najam četvorosobnog stana u Novom Sadu koštao čak i 4.500 evra, a za garsonjeru su tražili od 300 pa naviše, dok su dvosobne i trosobne nekretnine, u proseku, koštale 1.000 evra. S druge strane, za mesečni najam u jednom od luksuznijih hotela u gradu potrebno je 3.000 evra. Najviše štete od svega toga imali su upravo studenti iz drugih gradova koji nisu dobili dom.

Napustili smo godinu, ali se broj gradilišta ne smanjuje. Naprotiv, sve je više stanova jer i poznavaoci prilika ponavljaju onu svima dobro poznatu: svaka roba ima svog kupca.

Rusi podigli kirije u Srbiji
Rusi podigli kirije u Srbijifoto: Profimedia

Druga strana medalje

Tu je i druga strana medalje. Kuće po manjim mestima, kako po Vojvodini, tako i u Srbiji, sa sve dvorištem koštaju 1.000 evra. Za te novce u Novom Sadu ni kvadrat stana više nije moguće kupiti, ali u selu ima i kuća i dvorište, kao i prostor za parking koji je besplatan. Recimo, jedna garaža u Beogradu ili na Kopaoniku košta više od 40.000 evra. “Malo” li je za parking mesto?!

(Espreso / Dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.