U OVOJ ZEMLJI VIŠE NE MOŽETE KUPITI NEKRETNINU: Katanac na vrata za sve STRANCE, ovo je RAZLOG
Stan, Foto: Profimedia

MERA ZABRANE KUPOVINE

U OVOJ ZEMLJI VIŠE NE MOŽETE KUPITI NEKRETNINU: Katanac na vrata za sve STRANCE, ovo je RAZLOG

Uprkos nedavnom vrhuncu, tržište nekretnina u zemlji se "ohladilo" za prodavce

Objavljeno:

Kanada je uvela drastičnu meru kako bi svojim građanima obezbedila mesto za stanovanje, usred stambene krize, odnosno kako bi ih "zaštitila".

Zato je uvedena zabrana strancima da kupuju stambenu imovinu u Kanadi, a mera je stupila na snagu u nedelju 1. januara, sa ciljem da veći broj domova bude dostupan lokalnim stanovnicima koji se suočavaju sa stambenom krizom.

Kao i širom sveta, i tamo je potražnja veća od ponude, a cene neprestano "divljaju". Doduše, u novembru 2022. došlo je do pada cene za prosečnu kuću u Kanadi, tako da ona sada iznosi oko 465.000 američkih dolara.

Svakako, za mnoge, ovo je i dalje paprena cifra.

U novom kanadskom zakonu, međutim, ima nekoliko izuzetaka koji dozvoljavaju pojedincima kao što su izbeglice i stanovnici sa trajnom boravišnom vizom da nesmetano pazare kuće.

Kanada
Kanadafoto: Profimedia

Krajem decembra Otava je takođe pojasnila da će se zabrana odnositi samo na gradske domove, a ne na "objekte za rekreaciju" kao što su vikendice.

Privremenu dvogodišnju meru predložio je premijer Džastin Trudo tokom predizborne kampanje 2021. godine, kada su visoke cene dovele do toga da dobar broj Kanađana ne može da poseduje nekretninu, odnosno da postane vlasnik.

Posle pobede na izborima 2021, liberali su tiho uveli "zakon o zabrani kupovine stambene imovine od strane onih koji nisu Kanađani". Glavna tržišta kao što su Vankuver i Toronto takođe su uvela poreze za nerezidente i prazne domove.

Uprkos nedavnom vrhuncu,tržište nekretnina u zemlji se "ohladilo" za prodavce jer su hipotekarne stope pratile agresivnu monetarnu politiku Banke Kanade, uvedene u pokušaju da obuzda inflaciju.

Prema Kanadskom udruženju za nekretnine, cene prosečne cene kuće su pale sa vrhunca - od preko 590.000 dolara na početku 2022. godine - na nešto više od 465.000 američkih dolara prošlog meseca.

Podsetimo, kanadski premijer Džastin Trudo je u maju prošle godine najavio plan donošenja novog zakona za sprovođenje "nacionalnog zamrzavanja" posedovanja oružja i zabrane ljudima da kupuju i prodaju oružje bilo gde u zemlji.

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.