SVINJETINA SKUPLJA, JAJA RETKO ISPOD 20 DINARA: Evo šta je NAJVIŠE POSKUPELO na našim pijacama za MESEC DANA
Meso, Foto: Tamara Trajković

CENE HRANE

SVINJETINA SKUPLJA, JAJA RETKO ISPOD 20 DINARA: Evo šta je NAJVIŠE POSKUPELO na našim pijacama za MESEC DANA

Drastično poskupljenju u periodu od mesec dana, za 60 dinara, beleži cena šarana koji je najskuplji u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno:

Nova godina na pijacama Srbije počela je sa nešto nižim cenama povrća nego što su bile pre mesec dana. Međutim, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, skuplja je riba i svinjsko meso nego na početku decembra, a cena jaja retko je gde niža od 20 dinara komad.

Kako pokazuju novi statistički podaci, u kategoriji povrća krompir ima najvišu nepromenjenu cenu od 120 dinara za kilogram u Šapcu, u najvećem broju drugih gradova nije jeftiniji od 100, dok najnižu cenu od 80 dinara kilogram ima na pijacama u Zaječaru, Valjevu i Užicu. Nije se menjala cena pasulja, pa je najskuplji u Novom Pazaru (700 din/kg), a kod ovog artikla je i najveći disparitet cene na domaćim pijacama, s obzirom na to da se u Valjevu prodaje za 250 dinara kilogram. U odnosu na prošli mesec pojeftinio je u proseku za 10 dinara sladak kupus, pa mu je sada najviša najčešća cena 50 dinara kilogram na većini pijaca dok je, zanimljivo, najjeftiniji u Beogradu, Zaječaru i Leskovcu (30 din/kg).

pijaca, Beograd, Voće, Povrće
foto: Emilija Jovanović

Kod voća, jeftinije su za prosečno 10 dinara jabuke koje najvišu cenu imaju u Šapcu (120 din/kg), dok su upola jeftinije u Smederevu, što im je i najniža cena. S druge strane, na pijačnim tezgama na početku ovog meseca za 10 dinara skuplje su kruške koje najvišu cenu imaju u Beogradu, Novom Sadu i Kraljevu (200 din/kg), a najnižu u Vranju (100 din/kg). Potrošače su na početku godine zatekle i za oko 10 dinara više cene pomorandži na domaćim pijacama, pa su najskuplje one koje se prodaju u Kragujevcu (220 din/kg), a najjeftinije u Zaječaru (100 din/kg).

U kategoriji belog mrsa nije bilo promena cena. Sir najvišu cenu od 700 dinara kilogram ima u Zaječaru, Leskovcu i Novom Pazaru, a najnižu u Valjevu (300 din/kg). Kajmak takođe nije menjao svoju najvišu cenu od 1.500 dinara kilogram koliko košta na pijacama u Zrenjaninu, Zaječaru i Subotici, ali je za razliku od početka decembra ovaj artikal jeftiniji od 1.000 dinara samo u Vranju, gde košta 750 dinara kilogram. Više nema jeftinijih jaja od 17 dinara komad, kolika im je cena u Valjevu, u mnogim drugim gradovima njihova cena je dostigla 20, a rekordna je 25 dinara za komad u Novom Pazaru, kao i početkom poslednjeg meseca prošle godine.

pijaca, Ribarnica, riba, orada
foto: Tamara Trajković

Drastično poskupljenju u periodu od mesec dana, za 60 dinara, beleži cena šarana koji je najskuplji u Sremskoj Mitrovici (850 din/kg), u većini drugih gradova ga nema ispod 700 dinara, a najjeftiniji je u Nišu (580 din/kg), što je opet 100 dinara više nego na početku decembra. Najviša cena junetine od 1.100 dinara u Beogradu i Novom Pazaru nije se menjala, a ovo meso za mesec dana pojeftinilo za 30 dinara u Šapcu i Zrenjaninu, gde ima najnižu cenu (800 din/kg). Za 30 dinara, međutim, za mesec dana poskupela je svinjetina pa joj je sada najviša cena 720 dinara u Vranju, dok u Leskovcu ona košta 550 dinara kilogram. Kod telećeg mesa najviša cena od 1.500 dinara kilogram u Nišu i Pančevu nije se menjala, ali u drugim gradovima ove vrste mesa nema ispod 1.000 dinara, sa izuzetkom Zrenjanina, gde je teletina najjeftinija (900 din/kg).

Promene nema ni kod cene sveže piletine koja najvišu cenu ima u Vranju (330 din/kg), a najnižu u Šapcu (300 din/kg).

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.