ŠTA SE DEŠAVA SA PEČENJEM? Evo kakvo je stanje na tržištu, razlika u cenama u odnosu na prošlu godinu je OGROMNA!
Cene pečenja, Foto: Filip Plavčić

ŽIVE VAGE GOTOVO DA NEMA

ŠTA SE DEŠAVA SA PEČENJEM? Evo kakvo je stanje na tržištu, razlika u cenama u odnosu na prošlu godinu je OGROMNA!

Uglavnom je potrebno da građani na vreme rezervišu, kako ne bi ostali bez mesa

Objavljeno: 10:26h

Na novogodišnjoj i božićnoj trpezi neizostavno je praseće ili jagnjeće pečenje, a potrošači se ove tradicije ne odriču, iako sada za ispečeno meso moraju da izdvoje 50 odsto više novca nego prošle godine.

U beogradskim pečenjarama kilogram prasetine košta od 1.500 do 1.850, a jagnjetine od 1.800 do 2.300 dinara. Uglavnom je potrebno da građani na vreme rezervišu, kako ne bi ostali bez mesa. U trgovinskim lancima praseće meso je sada na akciji i prodaje se uglavnom od 650 do 670, jagnjeće oko 900 dinara za kilogram.

Vlasnik poznate pečenjare na Banovom brdu, Nenad Peulić, kaže da se kod njih zakazuje kao kod frizera i pokazuje na oglasnu tablu načičkanu papirićima.

- Obično je potrebno četiri ili pet dana ranije da se rezerviše, ali što pre - to bolje, jer onda građani mogu da biraju dan i vreme koje im odgovara - ističe Peulić.

- Kod nas je kilogram prasetine 1.850, a jagnjetine 2.300 dinara.

Pečenje
Pečenjefoto: Marina Lopičić

On dodaje da se potrošači žale na visoke cene, što je razumljivo, jer je pečeno meso 50 odsto skuplje nego lane. U drugoj pečenjari cene su niže, prasetina je 1.500, a jagnjetina 1.800 dinara. Vlasnik kaže da kod njih nema zakazivanja, već treba doći ranije i čekati u redu. Obično bude dovoljno mesa za sve. U prestoničke pečenjare prasetina i jagnjetina uglavnom stižu iz Čačka.

- Već godinama uzimam praseće pečenje u jednoj od najboljih pečenjara u Aranđelovcu i sada sam za novogodišnje praznike rezervisala još polovinom novembra - ispričala nam je Snežana M. iz Pančeva.

- Kilogram pečenja, čuvena "bajadera" me košta 2.400 dinara.

U Somboru cena kilograma prasećeg pečenja staje 2.000, a pre par dana koštala je 1.800 dinara. Kilogram živog praseta je 400, dok uslužno pečenje iznosi 3.000 dinara i potrebno ga je rezervisati nedelju dana ranije, kaže nam Mirko Miletić, vlasnik pečenjare u Somboru. Slično je i u ostalim uslužnim radnjama, odnosno pečenjarama. Kako saznaju Novosti, nema nestašica prasića pred praznike.

Na stočnim pijacama u Zrenjaninu i okolnim selima na području srednjeg Banata, ponuda prasića je solidna, a cene se kreću od 350 do 400 dinara žive vage po kilogramu.

- S obzirom na to da se u velikim marketima kilogram prasećeg mesa po akcijskim cenama može naći i za 600 dinara, tražnja kod nas koji gajimo prasiće i nije kao ranije - kaže stočar iz Zrenjanina, uz objašnjenje da se u mesarama može uzeti i samo četvrtina praseta.

Pečenje
Pečenjefoto: Filip Plavčić

Situacija u pečenjarama je da su svi termini odavno rezervisani, a većina privatnih firmi je prioritet pri pečenju dala mesu koje oni prodaju. Cena prasećeg mesa je 2.000 dinara po kilogramu, a varijanta uslužnog pečenja je do Božića praktično nemoguća misija.

U Kikindi je velika potražnja za prasećim pečenjem pred Novu godinu, a već se rezerviše meso i za Božić. Cena prasećeg pečenja trenutno je 1.500 do 1.600, a jagnjećeg 2.000 do 2.200 dinara za kilogram.

- Vrlo je traženo praseće pečenje nazvano "bajadera". To je presovana prasetina, bez kosti, sečena na kocke i cena joj je 2.200 dinara za kilogram. Velika je gužva i potrebno je najmanje od sedam do deset dana izvršiti rezervaciju. Usluga pečenja na ćumur i drva je 2.000 dinara - kaže Željko Rašević, vlasnik pečenjare u Kikindi.

Na području Južnobačkog okruga i krajem ove godine, već kao po tradiciji, beleži se blaga nestašica živih prasića, ali kako tvrde trgovci, mesari i vlasnici pečenjara, prasetine će i za ove praznike biti dovoljno na tržištu.

U novosadskim mesarama cene prasećeg mesa kreću se od 700 do 800 dinara za kilogram, a četvrtina praseta je najmanja količina koja može da se kupi.

- Prasetine imamo dovoljno, a prodajemo je po porudžbini - kažu za "Novosti" u jednoj mesarskoj radnji.

Prasećim mesom dobro su snabdeveni brojni trgovinski lanci u gradu, koji u ove praznične dane imaju česte prodajne akcije, pa tako i prasetina bude za koji dinar jeftinija nego obično.

Pečenjare imaju, naravno, sve više posla kako se bliže Nova godina, Božić i slave.

- Ako nam donesete svoje prase, cena pečenja je 2.000 dinara po komadu, a ukoliko kupite od nas, kilogram košta 420 dinara plus 3.000 dinara za usluge pečenja, trihinoskopskog pregleda i drugo - kažu u jednoj od pečenjara u Kaću, u kojoj nije neophodno zakazivanje jer ima prilično veliki kapacitet pečenja.

Pečenje
Pečenjefoto: Espreso.co.rs

Trenutno u Paraćinu nema u ponudi živih prasića, osim "preko veze", a cena je od 400 do 450 dinara po kilogramu, ako se slučajno "naleti" na tržištu. Cena uslužnog pečenja praseta od oko 20 kilograma po komadu je 1.900 do 2.000 dinara.

Kilogram pasećeg pečenja u radnjama u lozničkom i šabačkom kraju je oko 1.200 dinara. Kilogram "žive vage" je oko 450 dinara. Mnogi ljudi, koji kupuju prasad za Božić, morali su još pre mesec dana da ih rezervišu kod prodavaca.

U valjevskim mesarama i pečenjarama kilogram sveže prasetine pred Novu godinu i Božić košta od 450 do 500 dinara za kilogram. Praseće pečenje košta od 1.900 do 2.100 dinara za kilogram, a procenjuje se da će biti i skuplje neposredno pred Božić.

Uslužno pečenje košta od 2.000 do 3.000 dinara po prasetu, zavisno od težine. Upis, odnosno rezervacija za uslužno pečenje i kupovinu pečenog praseta u Valjevu je već pri kraju. Već je primetna manja ponuda prasića za Božić u gradu na Kolubari, jer su nabavke i rezervacije pečenice uglavnom već obavljene.

Uprkos krizi, na stočnim pijacama i kod poznatih uzgajivača u Vranju i okolini, kao i u mesarama, potražnja prasetine je očekivano veća, ali su i cene više. Ipak, ove godine ni potražnja niti cene ne beleže drastične skokove.

Tovljenici preko 120 kilograma prodaju se po ceni od 260 do 290 dinara po kilogramu "žive vage". Prasiće do 15 kilograma u Vranju možete kupiti po ceni od 400 dinara, a oni od 16 do 25 kilograma koštaju od 350 do 380 za kilogram žive vage.

Što se tiče pečenja mesa, ova usluga u Vranju se naplađuje "đuture", što će reći po fiksnoj ceni za prasiće od petnaestak do tridesetak kilograma, i to košta od 1.000 do 1.200 dinara. Ukoliko je prase veće, cena se uvećava za određeni iznos koji odredi majstor za pečenje, a koliko smo saznali, većih gužvi nema i porudžbine se još primaju.

U Smederevu je cena prasećeg pečenja u pečenjarama od 1.500 do 1.700 po kilogramu. U pečenjarama u Požarevcu cena prasećeg pečenja prilično je ujednačena i iznosi 1.500 dinara po kilogramu. Ukoliko neko želi celo pečeno prase, cena je tada nešto niža i iznosi 1.400 dinara. Većina njih ne nudi uslužno pečenje prasića, a u jednoj su nam rekli da je za takvu uslugu cena 120 dinara po kilogramu. Radnici u pečenjarama kažu da pred doček Nove godine nema masovnijih narudžbina, pa rezervisanje pečenja nije potrebno, ali za Božić je neophodno, bar nekoliko dana ranije. Što se tiče nabavke prasića, skoro svi imaju problem.

Pečenje
Pečenjefoto: Espreso.co.rs

- Ovde u našem kraju vlada nestašica živih prasića, jer ih pokupuju ljudi iz drugih gradova, najviše iz Čačka, za oko 4.000 dinara u proseku - rekli su nam u jednoj požarevačkoj pečenjari.

- Onda ih hrane neko vreme kod sebe, pa ih mnogo skuplje prodaju uoči praznika.

Čuveni čačanski pečenjari ovih dana, kako nam kažu, ne mogu da postignu da prime sve narudžbine za predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Objašnjavaju nam da razlog tome nije preveliko interesovanje kupaca, već manjak prasadi na tržištu.

Cena žive vage prasadi nije poznata, jer ih uopšte nema. Kretala se između 400 i 500 dinara. Nekad je to u ovo vreme bilo nezamislivo, ali sada, zbog sveopšte krize je tako - rekao nam je Peđa Marinković, veterinar i ugostitelj u Čačku, u ulici poznatoj kao Prase štrase, jer na svakom koraku ima pečenjara.

Kilogram prasećeg pečenja u čačanskim pečenjarama kreće se između 1.600 i 1.700 dinara.

Veterinarska inspekcija apelovala je na potrošače, uoči praznika, da hranu životinjskog porekla kupuju isključivo u registrovanim objektima, saopštilo je juče Ministarstvo poljoprivrede.

Građani se upozoravaju da proizvode životinjskog porekla ne kupuju na otvorenim tezgama ili drugim neadekvatnim mestima, na pijačnom mestu i van njega, ili na ulici, "sa ciljem kupovine jeftinijeg, često i sa idejom kupovine domaćeg proizvoda", jer se na taj način potrošači izlažu rizicima od bolesti koje se mogu preneti hranom, bilo zbog bakterijske ili virusne kontaminacije.

Smanjen tov žive prasadi

Imamo skoro tri puta manje krmača nego što je bilo pre pet godina. To je drastičan pad. Našu prasad ne možemo da izvozimo, ali zato mnogo uvozimo, priča Ronald Holo iz Doroslova kod Sombora:

- Država je nedavno zabranila uvoz svinjskog mesa, kako bi se kupovalo domaće, a i klaničari su obećali neke dobre cene, ali nisu to ispoštovali.

Zvanična statistika pokazuje da je Srbija za devet meseci uvezla 213.000 prasadi i 31.000 tona svinjskog mesa. Situacija u domaćem svinjarstvu je jako loša, a na to se nadovezuju i nepovoljna kretanja u svetu.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.